29 / 04 / 2024

1955 yılında İstanbul Basın Sarayı inşa edilecekmiş!

1955 yılında İstanbul Basın Sarayı inşa edilecekmiş!

1955 yılında Gazeteciler Cemiyeti bir Basın Sarayı yaptırmak üzere teşebbüste bulunmuş. Milli Emlak'tan Türkocağı binası hükümetin kararıyla satın alınmış. Ocak binası yıkılarak yerine bir Basın Sarayı inşa edilecekmiş.



1955 yılında İstanbul Basın Sarayı inşa edilecekmiş!


  Gazeteciler Cemiyeti İstanbul'da bir Basın Sarayı yaptırmak üzere teşebbüse geçmiş, bu maksatla Milli Emlak'tan Türkocağı binası hükümetin kararıyla satın alınmıştır. Harap vaziyette bulunan ve dahili ahşap olan bu bina duvarları müstesna olmak üzere tamamen yıktırılacak, yerine bir bodrum, dört tam kat ile bir de teras katından mürekkep bir Basın Sarayı inşa edilecektir. Bunun için muhtelif teklifler arasında Yüksek Mimar Şinasi Gökcan ve Yüksek Mimar Ferruh Narman'ın yaptıkları proje muvafık görülmüş, mütehassıslardan mürekkep bir heyet projeyi tetkik ve tasvip etmiştir. Elyevm şartnameleri hazırlanmakta olan inşaat yakında ihaleye çıkarılacaktır.

  Basın Sarayı, yukarıda da söylediğimiz gibi Çiftesaraylar ve  Ankara  Caddesi'nin köşesinde inşa edilecektir. 

  Giriş kapısı, İran Sefarethanesi tarafında olacaktır. Gerek giriş holü ve gerekse şeref holü binanın ihtişam ve ehemmiyetini aksettirecek bir tarz ve evsafta olacaktır. Holün şerek köşesine büyük Türk gazetecilerinin büst ve heykelleri yerleştirilecektir. 

  Binanın teras katında bir gazinosu olacaktır. Bodrum katı müstakil olarak bir düğün salonu halinde inşa edilecektir. 

  Ayrıca dışarıdan lokanta ve düğün salonuna girmek için binanın şimdiki giriş yanından merpen ve asansör yapılacaktır. Binanın zemin katında ayrıca bir banka ve kütüphane düşünülmüştür. 

  Birinci katta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, Cemiyet Müdürü, ve bürosu, genel sekreter ve idare heyeti odası bulunacaktır. İkinci katta patronlar ve fikir işçileri toplantı odaları ve büro, doktor odası ve basın toplantıları için bir de salon düşünülmüştür.  


Cumhuriyet Gazetesi 2 Temmuz 1955



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön