19 / 05 / 2024

1957 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün ihalesi yapılacakmış!

1957 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün ihalesi yapılacakmış!

Ortaköy ile Beylerbeyi arasında kurulacak köprünün proje ve inşası hakkında yapılan görüşmeler kesin bir neticeye bağlanacakmış. Köprü inşaatına iki Fransız ve bir Türk şirketi iştirak edecekmiş.



1957 yılında Boğaziçi Köprüsü nün ihalesi yapılacakmış!


Boğaziçi Köprüsü bu hafta ihale edilecek.


İnşaatı yapacak 3 firma temsilcileri ile yapılan görüşmeler son safhaya geldi.


  Avrupa ile Asya'yı birleştirecek ve Ortaköy - Beylerbeyi arasında kurulacak köprünün proje ve inşası hakkında şehrimizde ve Ankara'da yapılan görüşmeler, bu hafta sonunda kati bir neticeye bağlanacaktır.

  Amerika dışında dünyanın en uzun köprüsü olarak vasıflandırılan Boğaziçi Köprüsü'nün iki Fransız ve bir Türk şirketi tarafından müştereken inşa edilecektir.

  Boğaz köprüsü inşaatı ile ilgili Türk firması mensuplarından biri bu hususta şu izahatı vermiştir:


 1 - Boğaziçi Köprüsü projelerinin tanzimi, Nafia Vekaleti tarafından Amerikalı mühendis Dr. Davit B. Sterman'a verilmiş ve Karayolları müşavirlerinden Turhan Bey projeyle ilgili olarak Amerika'ya gönderilmiştir. 

2 - Projenin tanziminden sonra Fransız Boudaire Chadon Corp ile Companle Française d'Entreprise şirketleri köprünün inşaatına başlayacaklardır.

3 - Türk firması olarak da Rar Şirketi köprü inşaatına iştirak edecektir. 

4 - Halen Ankara'da Companle Française d'Entreprise şirketinin reisi M. Dubois ile Boudaire Chadon ve Türk Hükümeti temsilcileri arasında müzakereler devam etmektedir.

  Bu hafta sonunda Boğaz Köprüsü ihalesinin yapılması ve üç şirket arasında mukavelenin imzalanması muhtemeldir.


Akşam Gazetesi 2 Aralık 1957



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com 




Geri Dön