28 / 04 / 2024

1969 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün finansmanı için anlaşmaya varılmış!

1969 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün finansmanı için anlaşmaya varılmış!

1969 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün finansmanı için anlaşmaya varılmış. Köprünün finansmanına Avrupa Yatırım Bankası'ndan başka Almanya, Fransa, İngiltere, Danimarka, İtalya ve Japonya katılacakmış ve köprünün aynı sene yapılması kararlaştırılmış.



1969 yılında Boğaziçi Köprüsü nün finansmanı için anlaşmaya varılmış!


Boğaz Köprüsü'nün finansmanı için anlaşmaya varıldı


Köprünün finansmanına Avrupa Yatırım Bankası'ndan başka Batı Almanya, Fransa, İngiltere, Danimarka, İtalya ve Japonya katılıyor. İnşaata Mayıstan sonra başlanacak.


  BOĞAZ Köprüsü'nün inşasına bu yaz başlanması kararlaştırılmıştır. Önceki Gün Lüksemburg'da toplanan Asya - Avrupa Köprüsü Finansman Sendikası'nın ikinci toplantısında, sendikanın prensip itibariyle finansmana iştirakinde anlaşmaya varılmıştır. 

  Devlet Planlama Müsteşarı Turgut Özal başkanlığındaki toplantıda, gerek Avrupa Yatırım Bankası temsilcileri, gerek finansmana katılan ilgili devletler, proje etütlerini tamamladıklarını, prensip itibariyle finansmana katılmaya hazır olduklarını açıklamışlardır. 

  Toplantıdaki Türk heyeti tarafından Boğaz Köprüsü projesinin Türk ekonomisi üzerinde etkileri hakkında ve Türkiye'nin kalkınma ve gelişmesi konusunda geniş bilgi verilmiştir.

  Nisan ortasında ayrıca teknisyenler arası bir toplantı yapılacak ve proje ihale evrakı son şeklini alacaktır. Avrupa Yatırım Bankası dışında finansmana iştirak edecek devletler, Batı Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Danimarka ve Japonya'dır.

  Türk heyeti adına Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gocuoğlu ve Devlet Planlama Müsteşarı Turgut Özal, <<Teknik bakımdan her hangi bir güçlük yok. Proje beynelmilel uzmanlar tarafından incelendi. Proje, tekniğin en son icaplarına göre hazırlanmış olup en ekonomik ve en uygundur. Köprü inşasına ve çevre yollarına mayıs ayından sonra başlanacaktır.>> demiştir.


Milliyet Gazetesi 30 Mart 1969 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön