28 / 04 / 2024

1972 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün zeminini yerleştirmeye başlamışlar!

1972 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün zeminini yerleştirmeye başlamışlar!

1972 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün zeminini yerine koymak için çalışmalara başlanmış. Zemin, 60 üniteden meydana gelecekmiş. Üniteler ikişer askı halatı ile ana kablolara bağlanacakmış ve bu üniteleri 120 halat taşıyacakmış.



1972 yılında Boğaziçi Köprüsü nün zeminini yerleştirmeye başlamışlar!


Boğaz Köprüsü'nün zeminini yerine koymak için çalışmalara başlandı


Erkan GÖKSEL


  BOĞAZ Köprüsü ana yol döşemelerinin bağlanacağı askıların kablo üzerindeki askıların kablo üzerindeki tespit yerlerine ''Kablo kelepçeleri'' nin takılmasına başlanmıştır.

  Yetkililer ana yol ünitelerinin yerleştirilmesine başlanmadan önce, bunları tutacak askı halatlarının montajının yapılacağını belirtmişlerdir.


  120 HALAT ÇEKİLECEK


  Boğaz Köprüsü'nün zeminini meydana geçirecek 60 üniteyi 120 halat taşıyacaktır. Bu arada Göksu'daki birleştirme şantiyesinde 42. ünite de tamamlanmış geriye 18 ünite kalmıştır. 

  Bunları köprüye yerleştirecek olan taşıyıcı kirişlerin montajı da bitirilmek üzeredir. Bütün üniteleri köprünün ortasından itibaren iki kiriş Beylerbeyi ve Ortaköy tarafına taşıyacak ve bunlar her iki kablonun üzerinde makaralı bir sistemle çalışacaktır.. Tamamen çelikten yapılmış olan kirişler, vinçlerle köprünün üzerine yerleştirilecektir. 


  ANA KABLOLAR MACUNLANACAK


  Köprünün bütün ünitelerinin montajı bittikten sonra ana kablolar macunlanacak ve düz bir görünüm kazandırılacaktır.

  Boğaz Köprüsü'ndeki çalışmalar sın günlerde hızlandırılmış bulunmaktadır. 60 ünitenin yerleştirilmesine bu ay içinde başlanacaktır.

  Yetkililer önceden hazırlanan program gereğince çalışmaların devam ettiğini, bazı ünitelerin havalar müsait gittiği takdirde beklenebilenden önce biteceğini belirtmektedirler. Üniteleri taşıyacak ''Özel şat'' Göksu'daki birleştirme şantiyesi ile köprü altında devamlı olarak deneme çalışmaları yapmaktadır.


Hürriyet Gazetesi 16 Kasım 1972



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön