Emlakta Nostalji

1957'de Amerika'da seri evler inşa eden o milyoner gözünü İstanbul'a dikmiş! Seri evler yapacağım ama..

Amerika'da yaptığı seri evlerle adını konut piyasasına yazdıran milyoner Winthrop Rockefeller 1957 yılında İstanbul'a gelmiş. Ünlü milyoner İstanbul'a seri evler yapmak için izin istemiş. 

1957 yılında, Amerika'da seri evler  inşaat projeleri yapan milyonler Winthrop Rockefeller İstanbul'daki inşaatları inceleyerek  seri ev yapmak için izin istemiş. 

Seri evlerin her yerde kurulamayacağını söyleyen Rockefeller şu ifadeleri kullanmış'' Bunlar için kuracağımız mkineler hafif meyilli ve düz sahalarda çlışabiliyor. İstanbul'un ideal yerlerinden biri Florya Yeşilköy havaalanı' demiş.

EVLERİN MALİYETİ METREKARE BAŞINA 50 DOLAR

Rockfeller, şirketinin evlerin inşa edildiği memleketin elemanlarını kullandığını belirttikten sonra evlerin maliyetlerinin metrekare başında 50-60 dolar olduğunu söylemiş.

Aynı zamanda yapılacak evlerin özelliğiyle ilgili de bilgi veren Rockfeller evlerin betondan yapılmayacağını söylemiş. Evlerin iklim koşulları dikkate alınarak özel malzeme ile yapılacağını söylemiş. 

Söz konusu haber 11 Kasım 1957 yılında Vatan Gazetesi'nde 'Seri evler inşa eden Vinthrop Rockfeller geldi'' başlığı ile kaleme alınmış.

 
Seri evler inşa eden Vinthrop Rockefeller geldi

Seri halinde ev inşa eden bir şirketin idare meclisi başkanı olan meşhur milyonerlerden Winthrop Rockefeller dün sabah şehri-mize gelmiştir. Amerikalı milyoner gazetecilere İstanbulda bu çesit evler yapmak hususunda bir anlaşmaya varmak için Ankaraya. gidip bir devlet bakaniyle görüşe ceğini söylemiş, şu izahatta bulunmuştur:

«Bizim yaptığımız evleri şehrinizin her yerinde kuramayız. Çünkü bunlar için kullan dığımış makineler ancak hafif me yilli ve dün sahalarda çalışabilir ler, İstanbul'un ideal yerlerden biri Yeşilköy hava alantyla suriar a rasında uzanan sahadır.

Mr. Rockefeller, şirketinin evlerin inşa edildiği memleketin elemanlarını kullandığını belirttikten sonra evlerin maliyetlerinin metre kare başında 50-60 dolar olduğunu açıklamış masraflarımızın % 70-80  Türk lirasıyla, seyahat ve makine masrafların teşkil eden bakiyesini dolaria kar şilıyacağızə demiştir.

İstanbulda evlerin betondan in ea edilişlerinin kışın soğuk, yazın sıcak olmalarına sebebiyet verdiğini işaret eden Amerikalı sözlerine devamlar Biz ise evlerin duvarlarını her memleketin iklimine göre ayarlarız.

Burada yapacağımız aeri evlerin sicak günlerde tatlı bir serinlik verecek, kışın ise soğuğun geçmesini önleyecek şekilde olmasını düşünüyoruz demiştir. Mr. Rockefeller Ankaradan doğru Amerikaya gidecektir.

1941 yılında 'Beyaz Saray' olarak bilinen evin sırrı!