29 / 04 / 2024

1959 yılında Samatya'nın ilçe yapılması istenmiş!

1959 yılında Samatya'nın ilçe yapılması istenmiş!

1959 yılında Vilayet Genel Meclisi'nin toplantısında, Samatya'nın ilçe haline getirilmesi istenmiş. Fatih ilçesine bağlı, 83 bin nüfusu olan Samatya'nın ihtiyaçlarının karşılanmadığı belirtilerek, Kocamustafapaşa adında ilçe haline getirilmesi istenmiş.



Samatya bucağının ilçe haline getirilmesi istendi.


Vilayet Meclisi'nde, Bizans devrinden kalma Samatya sokaklarına el sürülmediği belirtildi.


  Vilayet Genel Meclisi'nin dünkü toplantısında 20'den fazla üyenin imzasıyla verilen önerge Samatya bucağının ilçe haline getirilmesi teklif edilmiş ve bu teklif ilgili komisyona havale olunmuştur. Önergede, 83 bin nüfuslu Samatya'nın Bizans devrinden kalma sokaklarına bugüne kadar el sürülmediği, kanalizasyonlarının tıkalı, tenviranın yetersiz, suyunun kıt olduğu >>bugünkü kalkınma hamlesinin dışında bırakıldığı>> ileri sürülmüştür. Fatih kazasına bağlı Samatya'nın ihtiyaçlarının karşılanmadığı belirtilerek, buranın Koca M. Paşa kazası haline getirilmesi istenmiştir.

  Çatalcalı üyeler de verdikleri bir önergede, Çatalca Belediyesi'nin


1959 yılında Samatya nın ilçe yapılması istenmiş!


elindeki elektrik motorunun son yağmurlarda bozulduğunu, halkın karanlıkta kaldığını bildirmişler ve gerekli 400 bin liranın sağlanmasını istemişlerdir. 

  Ayrıca, Küçükbakkal İlkokulu'nun harap hale geldiği ve 5 sınıftan 3 sınıfa indiği, Çubuklu İlkokulu'nun ise arsa anlaşmazlığı yüzünden 3 yıldır yapılamadığı belirtilmiştir. 

  Ele alınan önergelerin, bir sonuca bağlanması hususunda konuşan bir üye: >>- Belki bu son senemizdir. Gelecek yıl Meclisi, biz teşkil etmeyebiliriz>> demiştir.


Akşam Gazetesi 6 Ocak 1959



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com 




Geri Dön