29 / 04 / 2024

1959 yılında Eminönü ve Beyazıt arasında yol yapılacakmış!

1959 yılında Eminönü ve Beyazıt arasında yol yapılacakmış!

1959 yılında İstanbul'da iki büyük yol projesinden biri Eminönü - Beyazıt arasında tatbik edilecekmiş. Yapılacak yol İmar Bakanlığı tarafından onaylanmış. Açılacak yolun sağında ve solunda 20'şer metre derinlikte istimlak yapılacakmış.



1959 yılında Eminönü ve Beyazıt arasında yol yapılacakmış!


Bu yıl yapılacak iki büyük yoldan biri Eminönü - Beyazıt arasında açılacaktır, önümüzdeki hafta içinde projesi kati şeklinin alacak Beyazıt - Eminönü yolunun muhtemel güzergahı gösterilmektedir. 


Eminönü - Beyazıt yolu için istimlak başlıyor.

Kat'i istimlak projeleri önümüzdeki hafta içinde belli olacak.


  Taksim - Azapkapı ve Eminönü - Beyazıt arasında açılacak yeni yolların kati projeleri önümüzdeki hafta belli olacak ve İmar Bakanlığı Planlama Genel Müdürlüğü tarafından onaylandıktan sonra, gerekli istimlak hazırlıklarına geçilecektir. Adı geçen yolların Belediye'ye ucuza mal olması için, eski Yapı Yollar Kanunu'nun 42'nci maddesinden faydalanılması düşünülmektedir. Buna göre, açılacak yeni yolun sağında ve solunda 20'şer metre derinlikte saha istimlak edilecek ve buradan meydana gelen araziler, şuyu suretiyle yeniden satışa çıkarılacaktır. Böylelikle temin edilecek büyük çaptaki gelir, yolun istimlak ve inşaat masrafını karşılamış olacaktır. Ancak, bu usul mülkiyet hakkına aykırı görüldüğünden ve Anayasa'ya dayanılarak birçok itirazlara uğraması ihtimal dahilinde olduğundan, tatbik edilmesi imkansız addedilmektedir. 


Akşam Gazetesi 22 Mart 1959



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com 



Geri Dön