02 / 05 / 2024

1962 yılında Aksaray Meydanı'na altgeçit yapılacakmış!

1962 yılında Aksaray Meydanı'na altgeçit yapılacakmış!

1962 yılında trafik sıkışıklığını gidermek için çeşitli semtlerde yeraltı geçitleri yapılacakmış. İlk defa Aksaray Meydanı'nda altgeçit yapılması kararlaştırılmış. 34 dükkanı içinde barındıran geçit, 2 buçuk milyona mal olacakmış.



1962 yılında Aksaray Meydanı na altgeçit yapılacakmış!


Aksaray Meydanı'na yayalar için dört girişli yeraltı geçidi yapılıyor.


2,5 milyon liraya Aksaray'da inşa edilecek yeraltı geçidinin yeri ve temsili kapıları görülüyor.


Geçit içinde ayrıca 34 dükkan inşa edilecek.


  Şehrin bazı semtlerinde meydana gelen trafik sıkışıklığını gidermek için, Belediye Fen İşleri Müdürlüğü, Planlama Müdürlüğü ve Trafik Müdürlüğü müştereken, bu gibi yerlere yeraltı geçitleri yapmak üzere faaliyete gemişlerdir. Bu cümleden olarak ilk defa, Aksaray Meydanı'nda bir yeraltı geçidinin yapılması kararlaştırılmış ve projesi de hazırlanmıştır. Üç bin metrekarelik bir sahaya yayılacak olan yeraltı geçidinin projesi, şehircilik ve trafik sirkülasyonu ön plan alınarak hazırlanmıştır.


NASIL OLACAK?


  Hazırlanan projeye göre, Aksaray'ın göbeğinde bulunan 50 metre kutrundaki yuvarlak çiçekliğin altına, dört yoldan yani Topkapı, Saraçhane, Yenikapı ve Hürriyet Meydanı'ndan gelen yolların: Aksaray Meydanı'na ulaştığı noktalardan giriş yapılacaktır. Bu suretle yayalar, Aksaray Meydanı'na hiç çıkmadan istedikleri istikamete gidebileceklerdir. Geçit zeminin, meydan seviyesine yüksekliği 4,5 metre olacaktır.

  Geçit işinin, çiçekliğin hemen altına isabet eden kısımlarında 34 tane aynı tip dükkan yaptırılacaktır. Bu dükkanların 17'si yuvarlağın bir yanında, diğer 17'si de öbür tarafında yer alacaktır. 

  Yapılan hesaplara göre geçit 2.5 milyon liraya mal olacaktır. Belediye bu parayı, projede yer alan dükkanları şimdiden kiraya vererek çıkarmak yoluna gidecektir. Bu mevzuda Emlak - İstimlak Müdürlüğü bir kiralama statüsü hazırlayacaktır.


Hürriyet Gazetesi 19 Ekim 1962



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön