26 / 11 / 2024

1963 yılında Küçükçekmece'de 5 bin bina ve 6 bin arsa tapusunda ihtilaf çıkmış!

1963 yılında Küçükçekmece'de 5 bin bina ve 6 bin arsa tapusunda ihtilaf çıkmış!

1963 yılında Küçükçekmecelilerin en büyük dertleri, 1934 yılından yurt dışına çıkan Ermenilerin, bıraktıkları Soğuksu Çiftliği ve Florya Çiftliği arazisi üzerinde kurdukları evlerinden kadastro kararıyla çıkarılmak istenmesiymiş.




1963 yılında Küçükçekmece de 5 bin bina ve 6 bin arsa tapusunda ihtilaf çıkmış!


K. ÇEKMECE'DE 6 BİN BİNANIN TAPUSU İÇİN İHTİLAF ÇIKTI.


Evlerinden çıkmaları söylenen Küçükçekmeceliler endişe içinde. Tapu kayıtlarına itiraz ediliyor. 5 bin arsa da ihtilaflı.


   Küçükçekmecelilerin en büyük dertleri, 1934 yılında yurt dışına kaçan Ermenilerin bıraktıkları arazi üzerinde kurdukları evlerinden kadastro kararıyla çıkarılmak istenmeleri.


  Ermenilerden kalan iki büyük çiftlik var, Soğuksu ve Florya çiftlikleri. Ermenilerden devir alındıkları için ikisinin de bugün devlet arazisi olması lazım. Fakat kadastro kayıtlarına bakılırsa buraları iki kişinin mülkiyetinde görünüyor. İki çiftlik halindeki arazinin Küçükçekmece'ye uzanan ve az bir kısmını kaplayan Menekşe ve az bir kısmını kaplayan Menekşe ve Cumhuriyet mahallelerinde ise hemen herkes oturduğu yerin tapusuna sahip... 1955 yılında yapılan kadastro haritasındaki karışıklık yüzünden şimdiki anlaşmazlık çıkmış bulunuyor. 

  Sultan Abdülaziz zamanında Ermenilere bağışlanan Florya Çiftliği'nin bağış meselesi ise ayrı bir konu. Devrin dilberlerinden Ermeni güzeli Barutçubaşıların kızı, Sultan'ın pek hoşuna gitmiş olacak ki, Sultan şimdiki Florya Çiftliği'nin yerini göstererek ''gözünün görebildiği yerler senin olsun'' demiştir.

  Bu şekilde Barutçubaşı ailesi 100 hektar kadar bir yere sahip olmuş. Barutçubaşılar Mısır'a gittikleri sırada vekalet alan bir şahıs 20 bin liraya arazinin mülkiyetini kendi üzerine çevirtmiş.

  Geçen hafta Küçükçekmece'ye dert dinlemeye giden İstanbul Milletvekili Sabri Vardarlı'ya yana yakıla anlatılan bu duruma ek olarak Küçükçekmece Kızılay Başkanı Osman Pekin şunları söylemiştir.


 '' 1943 yılında ifraz yapılan arazide ilk parseli almamla bugünkü mahallenin kurulmasına öncülük ettim. Nitekim elimde (aslının aynısıdır) diye o zaman Tapu Sicil Muhafızı Yakup Veli Devrim'in imzasını taşıyan kadastro haritası var. Fakat ne hikmetse, bugün tapu kayıtlarında aslını bulmak imkansız. Bu durum karşısında karşımıza çıkarılan yeni kadastroya göre tespit edilen parseller tamamıyla değişik. Dolayısıyla 30 - 40 bin lira harcayarak yaptırdığımız evlerimizi terk etmemizi istiyorlar. Çekmece halkı zengin değildir ki eski arsalarımızı bırakıp, bize gösterilen yerlere yeniden ev yaptıralım. Yeni kadastroya göre bazı evlerin yatak odalarından yol geçtiği belirtiliyor. İlgililerde şayet alakadar olmazlarsa 6 gün sonra evlerimizi terk etmek zorunda kalacağız.''


  Milletvekili ile yapılan toplantıda Pekin'den sonra Küçükçekmeceli hemen hemen herkes bu konuda söz aldı, içini döktü. ''Şayet bizi evlerimizden çıkarırlarsa evlerimizi yakar, gene de sağlam vermeyiz,'' diyorlar.

  Altı bin bina ve beş bin arsayı ilgilendiren bu kadastro yanlışlığının nasıl bir sonuca bağlanacağı şimdi Küçükçekmece'de günün konusu... Herkes bunu konuşuyor, herkes bunu merak ediyor.


Akşam Gazetesi 18 Mart 1963



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön