26 / 11 / 2024

1963 yılında Tuzla Porselen Fabrikası işletmeye açılmış!

1963 yılında Tuzla Porselen Fabrikası işletmeye açılmış!

1963 yılında Tuzla Porselen Fabrikası, Başbakan İnönü tarafından işletmeye açılmış. Yılda 3 bin 200 ton porselen üretecek olan fabrika, 90 bin metrekare saha üzerinde, 25 milyon liraya mal olmuş.




1963 yılında Tuzla Porselen Fabrikası işletmeye açılmış!


BAŞBAKAN İnönü dün, Tuzla'daki porselen fabrikasının açılışında hazır bulunmuş, gece de Ayla Erden ile Laçin Ökmen'in, Perapalas'taki düğününe gitmiştir. 26 yaşındaki gelin, Emekli Orgeneral Fuat Erden'in kızı, 30 yaşındaki damat ise eski Başbakan yardımcılarından Mümtaz Ökmen'in oğludur. Laçin Ökmen halen Tuzla'daki jip fabrikasının müdürüdür. Resimde, (soldan sağa) Mevhibe İnönü, Ayla Erden, İsmet İnönü ve Laçin Ökmen görülüyor. 



Tuzla Porselen Fabrikası açıldı.


25 milyon liraya mal olan fabrikada yılda 3.200 ton porselen imal edilecek.


  Tuzla Porselen Fabrikası dün saat 11'de, şehrimizde bulunan Başbakan İsmet İnönü tarafından işletmeye açılmıştır. Bir müddetten beri tecrübe imalatı


1963 yılında Tuzla Porselen Fabrikası işletmeye açılmış!


yapan, memleketin bu en büyük ve modern porselen fabrikası, bu suretle, dünden itibaren tam kapasite ile çalışmaya başlamıştır. 

  Merasimden sonra, Başbakan'a ve davetlilere tesisler gezdirilirken ham maddeden, mamul hale geçinceye kadar, imalatın bütün safhaları gösterilmiştir. 


 YILDA 3.200 TON


  Koyu bir kahve tiryakisi olduğu bilinen Başbakan, mamullerden en fazla kahve fincanlarıyla ilgilenmiştir.

  İstanbul Porselen Sanayi Anonim Şirketi'nin kuruculuğu altında meydana getirilen bu fabrika, Haydarpaşa'ya 34 kilometre mesafede, Tuzla Demiryolu İstasyonu'nun yanında, 90 bin metrekareye yaklaşan bir sahayı kaplamaktadır. 25 milyon Türk Lirası kapitalli fabrika, yılda 3.200 ton porselen imal edecektir.


İHTİYACI KARŞILIYOR


  Türkiye'nin dahili ihtiyacını tamamen karşılayabilecek ve ithalata hüç lüzum bırakmayacak kapasitede kabul edilen bu modern fabrikanın, umumi tesis projesi, 3 kısım üzerinden tertip edilmiş ve bunlardan, şimdilik porselen sofra, çay ve kahve kahve takımları ve kısmen de, elektrik ve laboratuvar porselen takımlarının imaline başlanmıştır. Kapitalini teşkil eden 25 milyonun sadece 12 milyonu, makine aksamına harcanmış ve bununda yüzde 60'ı döviz olarak harice ödenmiştir.

  Bildirildiğine göre, mamul bakımından ithal malı ayarında olan ve fiyat bakımından da ondan yüzde 10 daha aşağıya satılan mamuller, bol miktarda piyasaya verilmeye başlanmıştır. Otel tipi kalın tabakların düzinesi, ebatlarına göre 30-50 lira arasında satılmaktadır.

  Çiçekli ve yaldızlı kahve fincanlarının düzinesi 30, aynı cinsteki çay takımı 50, boylarına göre, dekorlu ve çiçekli vazolar da, 450 kuruş ile 12.5 lira arasında muamele görmektedir.


(1963 yılında Reşat Altın 138 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 10 Mayıs 1963



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön