24 / 07 / 2024

1970 yılında Maçka'da bir daire 1 milyon liraya satılıyormuş!

1970 yılında Maçka'da bir daire 1 milyon liraya satılıyormuş!

1970 yılında Mimarlar Odası Yönetim Kurulu'nun çalışma raporunda çeşitli yurt sorunlarına değinilmiş. Raporun en önemli bölümü bina ve arsa spekülasyonuna ayrılmış. Aynı yıl arsa ve bina fiyatları yüzde 100'ün üstüne çıkmış.





MAÇKA'DA BİR DAİRE 1 MİLYONA SATILIYOR


Mimarlar Odası <<İnşaat vurguncusu müteahhitler, bu dejenere yapı faaliyeti düzenini değiştiremez>> diyor.


   MİMARLAR Odası İstanbul Şubesi'nin kongresi bugün saat 14'te İTÜ Maden Fakültesi konferans salonunda toplanacaktır. Yönetim Kurulu'nun çalışma raporunda çeşitli yurt sorunlarına değinilmektedir. Raporun en önemli bölümlerinin özeti şöyledir:


  BİNA ARSA SPEKÜLASYONU - <<Arsa ve bina spekülasyonu bugün ülkemizde tahammül edilemez bir seviyeye ulaşmıştır. Hayat en çok %20 oranında pahalılaştığı halde, şehirlerimizdeki arsa ve bina fiyatları %100'ün çok üstünde bir oranla artmaktadır.


1970 yılında Maçka da bir daire 1 milyon liraya satılıyormuş!


  Beyoğlu'nda 1967'de değeri 800 bin lira olan bir bina bugün 3,5 milyon liraya satılmıştır. Halen Ankara'da Kızılay'da arsanın metrekare fiyatının 40-50 bin fırladığı son gazete haberleridir. Bebek'te bir apartman dairesi 850 bin liraya satılmıştır. Maçka, Taşlık'ta bir başka apartman dairesi 1 milyon 50 bin liraya satışa çıkartılmıştır. Bugün İstanbul'da ev kirası taban fiyatı 1000 liradır. Bir aylık kira bedeli 4-5 bin lira olan apartman daireleri vardır. Oysa ülkemizdeki fert başına düşen milli gelir ortalama yılda 3 bin liradır.

  Halen ülke yönetimine sahip olan işbirlikçi güçlü ekonomik çevreler, arsa ve bina karaborsacıları, apartman ve gecekondu ağaları, inşaat vurguncusu müteahhitler bu dejenere yapı faaliyeti düzenini değiştiremezler.

 

(1970 yılında Reşat Altın 208 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 10 Ocak 1970



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön