1966 yılında Hasip Paşa Yalısı 2 milyon liraya satılacakmış!
Reşat Altın'ın 157 liraya satıldığı 1966 yılında, Hasip Paşa Yalısı 2 milyon liraya satılacakmış. Beylerbeyi'nin en gösterişli yalılarından biri olan Hasip Paşa Yalısı'nı 12 bin 739 adet altın parasına almak mümkünmüş.
Hasip Paşa Yalısı 2 milyon liraya satılıyor
Tarihi yalı Boğaziçi Müzesi yapılamıyor
Eski Türk mimarisinin en güzel örneklerinden olan, Boğaziçi yalıları tarihe karışmaktadır. Korunmaları için tedbir alınıncaya kadar geçen süre içinde, yüzlerce yalı yanmış ve yıkılmış bulunmaktadır. Eski Türk mimarisinin özelliklerini taşıyarak günümüze kadar gelmiş olan yalıların sayısı 10'u geçmemektedir. Bunlardan da ancak iki, üç tanesi Türk mimarisinin tam örneğini verebilmektedir.
MÜZE OLACAKTI
''Boğaziçi Yalıları'' isimli etüdünde yapılması düşünülen Boğaziçi Müzesi'ne değinen A.Ş. Hisar tarafından: ''Benim kanaatimce böyle bir Boğaziçi Müzesi olmaya en layık olan Beylerbeyi'ndeki Hasip Paşa yalısıdır.'' denilen bina, bir seneden beri satışa çıkarıldığı halde müşteri bulamamaktadır. Muhtelif film şirketleri tarafından, film çevrilmek için kiralanmak istenen yalıya ayda otuz bin lira kira teklif edildiği halde kiraya verilmemektedir. Yalının yirmi yedi odası ile iki büyük sofası mevcut olup duvar ve tavanları Türk motifleriyle süslenmiştir. İki yüz yılı aşkın bir tarihe sahip olan yalı tamire muhtaçtır.
SİNEMA SEYİRCİSİNİN YAŞATTIĞI YALI
Sinema seyircisinin dekora verdiği önem yüzünden hayatını devam ettiren bir de yalı var. Bakımı, şahsi gücü aşan bu yalıda Kuzguncuk'taki Tevfik Ahmet Paşa Yalısı. İki yüz yılı aşan tarihi sırasında bir sürede tütün deposu olarak kullanılmış olan yalı, Şevket Mocan tarafından hisseleri toplanarak bu halden kurtarıldıktan sonra eski haline sokulmuş. Mocan vefatından sonra kızı Ayşe Baştimar tarafından ayakta tutulmaya çalışılan yalının bakımı ve tamiri içinde çevrilen filmlerden alınan para ile yapılmakta. Bu arada son olarak Çalı Kuşu çevrilmiş. Bu konuda Ayşe Baştimar; '' Bakımı ve tamiri yüz binlerce liranın üstünde bir paraya ihtiyaç gösteren, gerek tarih ve gerek turistik yönden kıymetli olan bu yalıya bakmak şahsi güçlerin üstündedir. Hükümetin zaten üç beş tane kalan bu yalılara gerekli yardım elini uzatması gerekmektedir.'' demektedir.
(1966 yılında Reşat Altın 157 liraya satılıyormuş.)
Hürriyet Gazetesi 13 Kasım 1966
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com