30 / 04 / 2024

1971 yılında binalarda balkon safası tarihe karışmış!

1971 yılında binalarda balkon safası tarihe karışmış!

İmar ve İskan Bakanlığı bütün illere gönderdiği birer genelge ile, 17.7.1991 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, binalarda balkon, cumba, teras ve sundurma gibi çıkmaların yapılması yasaklanmış.



1971 yılında binalarda balkon safası tarihe karışmış!


''Balkon Safası'' Tarihe Kavuşuyor...


  BİNALARDA BALKON, CUMBA, TERAS VE SUNDURMA YAPILMASI BAKANLIKÇA YASAKLANDI


  İSTANBUL TAMER ÖZDEMİR


  İmar ve İskan Bakanlığı, bütün illere gönderdiği birer genelge ile, 17.7.1971 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, binaların sokaklara balkon, cumba, teras ve sundurma gibi çıkmalar yapmasını yasaklamıştır. İmar ve İskan Bakanı Selahattin Babüroğlu'nun imzasını taşıyan ve Valilikler kanalıyla Türkiye'deki bütün belediyelerin İmar İşleri Müdürlüklerine gönderilen genelge ile 


1971 yılında binalarda balkon safası tarihe karışmış!


balkon, cumba ve sundurmaları sokak üzerine uzanan binalar tarihe karışmış olacaktır.

  İmar ve İskan Bakanlığı'nın ''Yola çıkan bina çıkmalarının yapılmaması'' hakkındaki 4241 sayılı genelgesinde İmar Kanunu'nun 1., 4. ve 33. maddeleri ile Medeni Kanun'un 644. maddesine dayanılarak, bundan sonra binaların sokaklara çıkma yapmayacakları belirtilmiş ve; ''Hiçbir surette, yola taşan çıkma yapılmaması ve imar planınca veya yönetmeliğinde yola taşma suretiyle çıkma yapılabileceğine ilişkin anlatım ve hükümler bulunan Belediyelerde, bunların uygulanmaması gerekmektedir.'' denilmiştir.

  4241. sayılı genelge ile, 1966 yılından beri yürürlükte olan İstanbul Belediyesi İmar Planı'ndaki <<Şehrin tarihi hüviyetinin korunması için, çıkmalı binaların bulunduğu sokaklara aynı şekilde yeni binalar yapılabilir>> hükmünü taşıyan yönetmelik de hükümsüz sayılmıştır.

  

  KAÇAK YAPILAN BALKONLAR YIKILACAK


  17.7.1971 tarihinden itibaren bütün Türkiye'de yürürlülüğe giren İmar ve İskan Bakanlığı'nın 4241 sayılı genelgesinden sonra, hiçbir bina sokağa çıkma yapamayacaktır. Genelgenin yürürlülüğe giriş tarihi olan 17.7.1971 tarihinden sonra yapıldığı tespit edilecek olan balkon ve teras gibi çıkmalar ise Belediye tarafından derhal yıktırılacaktır.

  Bu arada, halen inşa halinde olan binaların çıkmaları yıkılmadıktan sonra da bina sahiplerine iskan müsaadesi verilmeyecektir. İmar ve İskan Bakanlığı'nın genelgesinden sonra, cadde ve sokak kenarında inşa edilecek binalarda çıkma balkon yerine gömme balkonlar kullanılacaktır.


Tercüman Gazetesi 25 Temmuz 1971



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön