30 / 04 / 2024

1973 yılında İstanbul Boğazı'na su borusu döşeniyormuş!

1973 yılında İstanbul Boğazı'na su borusu döşeniyormuş!

1973 yılında İstanbul'un iki yakasındaki su kaynaklarını birleştirecek Boğaz sualtı boru hattının sondajlarına başlanmış. Bin 900 metre uzunluğunda, birbirine paralel iki boru hattının döşenmesi 50 milyon liraya mal olacakmış.



1973 yılında İstanbul Boğazı na su borusu döşeniyormuş!


İstanbul Boğazı'na su borusu döşeniyor


SUAT TÜRKER


  İSTANBUL'un iki yakasındaki su kaynaklarını birleştirecek Boğaz sualtı boru hattının sondajlarına başlanmıştır. 90 santimetre çapında 1900 metre uzunluğunda birbirine paralel iki boru hattının döşenmesinden sonra İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakalarına ihtiyaçları kadar su verilebilecektir.

  1975 yılında bitirilecek olan sualtı boru hattının finansmanı Dünya Bankası tarafından karşılanmaktadır.

  Devlet Su İşleri 14. Bölge Mü-


1973 yılında İstanbul Boğazı na su borusu döşeniyormuş!


dürü Talha Ermiş çalışmalarla ilgili şu bilgiyi vermiştir: <<Sarayburnu Salacak hattı öncelikle şehrin en büyük su kaynaklarından biri olan Ömerli Barajı'ndan, iki yakanın da faydalanmasını sağlayacaktır. Hat yaklaşık olarak 50 milyon liraya mal olacaktır. Sondajlar bir Türk firması tarafından yapılmaktadır.>>


  Boğaz'ın en akıntılı yerinde sondajların yapılması çalışmaları güçleştirmektedir. Zaman zaman elli metre derinlikte de sondajlar yapılmakta zeminden numuneler alınmaktadır. Çalışmalarda deniz dibinin düzlenmesi için özel makineler kullanılacaktır. Zemin sertliğine göre, tazyikli su ve pervaneler kullanılarak boru hattının yatağı hazırlanacaktır. Uzmanlara göre hattın döşenişinde kullanılacak teknik Boğaz Köprüsü'nün yapılışındaki kadar ilgi çekici olacaktır.


(1973 yılında Reşat Altın 470 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 6 Temmuz 1973



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön