27 / 04 / 2024

1985 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yeri kesinleşmiş!

1985 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yeri kesinleşmiş!

1985 yılında İstanbul Boğazı'na yapılacak, Asya ile Avrupa kıtalarını ikici kez birbirine bağlayacak olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün yeri kesinleşmiş. Köprü, Hisarüstü ile Kanlıca arasında inşa edilecekmiş.



1985 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü nün yeri kesinleşmiş!


YERİ KESİNLEŞTİ


Doğanın şaheseri, adına nice şarkılar bestelenen Boğaziçi'ne takılacak ikinci çelik gerdanlığın yeri, Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu'nca onaylanarak kesinleşti. Karara göre, Rumeli Yakası'ndaki ayaklar Hisarüstü Mahallesi'nde, Anadolu Yakası'nda ise Kanlıca Koyu'nun hemen yanına kurulacak.


İşte, Boğaz'ın 2. gerdanlığı


Temeli 29 Mayıs'ta atılacak ''Fatih Köprüsü'', Boğaziçi Köprüsü'nden 116 m. daha kısa...

960 m. olacak yeni köprü Anadolu Yakası'nda Kanlıca'dan, Batı Yakası'nda Rumelihisarı'na uzanacak.


Araçlar; Ayazağa'da, Harp Akademileri'nin altında inşa edilecek tüpgeçitten geçerek, Mahmutbey'e, oradan da Vatan Caddesi'nden başlayan Avrupa Otoyolu'na ulaşacak.


1985 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü nün yeri kesinleşmiş!


İşte Boğaz'ın ikinci gerdanlığı


   TEMELİ 29 Mayıs'ta atılacak olan 2. Boğaziçi Köprüsü'nün iki yakaya yerleştirilecek ayaklarının yerleri ile köprüye bağlanacak çevre yollarının geçeceği bölgeler yeni şeklini alırken kesinleşti. Hazırlanan planlarla, inşaat ve istimlak için gerekli bütün ön çalışmaların da tamamlandığı açıklandı.

   Başbakan ve 11 bakanın katıldığı Boğaziçi İmar Yüksek Koordinasyon Kurulu, Boğaziçi Köprüsü ve çevre yollarının İstanbul'un son Nazım Planı'nda belirtilen şeklini inceleyerek kabul etti. Koordinasyon Kurulu'nun bu kararından sonra Köprü ve çevre yollarına ait kesinleşmiş plan 30 gün süreyle Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nde sergilenmeye başlandı.

 

  AYAZAĞA'DA TÜNEL GEÇİŞ


   Yüksek Koordinasyon Kurulu'nca kabul edilen şekle göre, çevre yolu, İçerenköy'deki E-5 kavşağından başlayacak. Kuzeye doğru Ümraniye yönüne gidecek. Anadoluhisarı üzerinden geçip, Kanlıca Koyu yanından Boğaz'ı geçecek. Köprü'nün Anadolu Yakası'ndaki ayakları Kanlıca Koyu'nda olacak. Boğaziçi Köprüsü'nden 116 metre daha kısa olarak 960 metrelik bir geçişte Rumeli Yakası'na ulaşacak yeni köprünün bu yakadaki ayakları Rumelihisarı'nda, Hisarüstü Mahallesi'nde olacak. Çevre yolu buradan devam ederek Harp Akademeleri'nin altından tünel geçişi ile Kağıthane, Alibeyköy ve Küçükköy üzerinden Mahmutbey'e kadar ulaşacak. Mahmutbey'de ise Vatan Caddesi'nden başlayan Avrupa Otoyolu ile birleşecek. Mahmutbey'de ayrıca Çobançeşme'ye inecek kısa bir geçişle batıdaki E-5'e bağlanacak.

   Boğaziçi İmar Yüksek Kurulu'nca onaylanan ve kesinleşen proje konusunda son aşamaya gelindiği bildirildi. Yetkililer, inşaat ve istimlak için gerekli tüm ön çalışmaların tamamlandığını açıkladılar. 

   Köprünün ayaklarının konacağı Hisarüstü Mahallesi'nde istimlak edilecek evler Karayolları tarafından numaralandırıldı. Yetkililer ''Yık'' emrinin beklendiğini ve emir gelir gelmez istimlak çalışmalarına başlanacağı söylediler. Bu arada yetkililer kısa bir süre sonra Avrupa Otoyolu'nun da büyük bölümünün çevre yoluna bağlanmaya hazır hale geleceğini söylediler.


Hürriyet Gazetesi 15 Nisan 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön