28 / 04 / 2024

1986 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ayakları tamamlanmış!

1986 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ayakları tamamlanmış!

1986 yılında inşası devam eden, Asya ve Avrupa'yı ikinci defa bağlayacak olan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ayakları tamamlanmış. 107 metre yüksekliğinde olacak olan kulelerin 65 metrelik bölümü de tamamlanmış.



1986 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü nün ayakları tamamlanmış!


1988'e yetiştirilecek


Köprünün ayakları tamam


İkinci Boğaz Köprüsü'nün dev ayakları ortaya çıktı ve üzerilerine kule bağlantıları yerleştirildi.


Ali BOSTANCI


  YAPIMI sürdürülen Fatih Köprüsü'nü 5 milimetre çapında yaklaşık 27 milyon 180 bin metrelik çelik halatlar taşıyacak. Köprünün, 107 metre yüksekliğinde olacak kulelerin 65 metrelik bölümü tamamlanarak, kuleler arasındaki ana porteller (bağlantı kirişleri)'in ilki dün Rumeli ve Anadolu yakalarında yerlerine monte edildi. Kulelerin 52. metresinde monte edilen ana porteller üç bölümden oluşuyor. 

   ''Eser tüm ekip arkadaşlarımın emeğidir'' diyen ve isminin yazılmasını istemeyen Anadolu Yakası şefi Japon mühendis, köprünün yapımında önemli aşamalara gelindiğini belirterek, çalışmaları şöyle sıraladı:

   ''Bundan sonra yapılacak en önemli iş, ilk çelik halatın (pilot kablo) çekilmesidir. Bu, her ne kadar hava şartlarına bağlı ise de yaklaşık bir buçuk ay içinde pilot halatı çekebiliriz. Pilot halatın çekilmesi sırasında Boğaz trafiği tamamen kapatılacak. Daha sonraki çalışmalar trafiği etkilemeyecek. Kulelerin tamamlanmasından sonra çekilecek pilot halatın üzerinde yürüyüş yolu yapılacak. 

   Daha sonra 5 milimetre çapındaki ince kabloları çekerek esas taşıyıcı ana kabloyu tamamlayacağız. Askı halatlarının da çekilmesinden sonra, tabanı oluşturacak tabliyeler konarak kaynak ve boya işlemi tamamlandıktan sonra asfaltlanacak ve iki yaka arası birbirine bağlanmış olacak. İki yaka arasına toplam 62 tabliye konacak.''


Milliyet Gazetesi 28 Eylül 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön