1985 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü için 1.280 yapı yıkılacakmış!
1985 yılında inşa edilecek Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Mahmutbey ve Kozyatağı arasında yapılacak 2. Çevreyolu için bin 280 yapı yıkılacakmış. Yıkılacak yapıların sahiplerine, 18 milyar lira kamulaştırma bedeli ödenecekmiş.
Köprü'nün yolları belli oldu
2. Köprü için 1280 yapı yıkılacak
Avrupa Yakası'nda Mahmutbey, Anadolu Yakası'nda ise Kozyatağı arasında yapılacak 38 kilometrelik çevre yolunun geçeceği arazi ile Köprü bölgesinin düştüğü yerlerin üzerinde yıkılacak 1280 yapının sahiplerine, 18 milyar lira kamulaştırma bedeli ödenecek.
İlgililer, 1'inci Boğaz Köprüsü için de 5000 binanın yıkıldığını bildiriyorlar.
Fatih Köprüsü'nün temel atma töreni 29 Mayıs'ta
18 milyarlık kamulaştırma
BOĞAZİÇİ'nde yapılacak Fatih Köprüsü'nün çevre yolu güzergahı belirlenirken, Köprü'nün maliyeti doların tırmanışı nedeniyle bir gecede 7.3 milyar lira arttı.
Sezai Türkeş-Fevzi Akkaya firmasının 18 Nisan'da açılan ihale paketinde 275.4 milyar liralık en ucuz teklifi tam bir hafta sonra, doların ani artışı nedeniyle 282.7 milyar liraya yükselmiş oldu. Böylece Fatih Köprüsü'nün maliyeti bir gecede 7.3 milyar lira arttı.
Köprü'nün güzergahı
Boğaziçi'nde yapılacak Fatih Köprüsü'nün çevre yolu güzergahı belli oldu. Avrupa Yakası'nda Mahmutbey, Anadolu Yakası'nda Kozyatağı arasında yapılacak 38 kilometrelik çevre yolunın geçeceği araziler üzerinde, aralarında üç tarihi yalının da bulunduğu 1280 bina yıkılacak ve yapı sahiplerine 18 milyar lira kamulaştırma bedeli ödenecek...
Eski köprüden daha büyük ve daha geniş olacağı bildirilen II: Köprü'nün gişeleri Avrupa Yakası'na konulacak, ayakları ise toprağa gömülü olacak.
Anadolu Yakası'ndan gelecek taşıtlar, Fatih Köprüsü'nü kullanmak için Anadolu otoyolunu izleyerek Kozyatağı, Elmalı Bendi ve Kavacık Suyu üzerinden Kanlıca'ya ulaşıp, köprüden ücretsiz geçecekler ve Harp Akademileri'nin altındaki 350 metrelik tünelden geçip Maslak kavşağına çıkacaklar.
Kadıköy'de oturanlar ise, Köprü'yü kullanabilmek için, Kozyatağı'nda yapılacak ''ana bağlantıyı'' kullanacaklar, bu nedenle, önce Ankara Asfaltı'na girmek zorunda kalacaklar.
Avrupa Yakası'ndan gelecek taşıtlar ise, E-5 karayolundan Mahmutbey-Hasdal sapağına girecekler ve Bakırköy'e bağlı Mahmutbey üzerinden seyrederek, Levent'teki Sanayi Sitesi, 3. Kolordu arazisi ve Harp Akademileri'nin altında açılacak 450 metre uzunluğundaki ikinci tünelden geçip, Baltalimanı sırtına (Hisarüstü) varacaklar.
38 kilometrelik çevre yolu
Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, Fatih Köprüsü'nün İstanbul Belediyesi sınırları içinde, Kozyatağı ile Mahmutbey semtleri arasında inşa edilecek çevre yollarının toplam uzunluğu 38 kilometre olacak. Köprü'ye doğrudan bağlı otoyol uzunluğu ise, 200 kilometreyi bulacak.
(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)
Milliyet Gazetesi 26 Nisan 1985
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com