26 / 12 / 2024

1976 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Çubuklu ile İstinye arasında yapılacakmış!

1976 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Çubuklu ile İstinye arasında yapılacakmış!

1976 yılında İstanbul trafiğine yeni çözüm yolu bulmak için yeni bir Boğaz Köprüsü veya tüp geçit inşasına karar verilmiş. Köprü için en uygun yer İstinye ile Çubuklu arası seçilmiş.



1976 yılında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Çubuklu ile İstinye arasında yapılacakmış!


İSTANBUL’un günden güne yoğunlaşan trafiğine yeni bir çözüm yolu bulmak gerek Anadolu ve gerek Rumeli Yakası’ndaki ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla İmar ve İskan Bakanlığı İstanbul'a yeni bir ikinci Boğaz Köprüsü veya deniz altından Rumeli Yakası'nı Anadolu Yakası’na bağlayacak Tünel-Tüp inşasına karar vermiş, gerekli çalışmalara başlamıştır. İkinci Boğaz köprüsü veya Tünel-Tüp’ün temeli 1977 seçimleri öncesinde temeli atılacaktır.

  Denizaltı Tünel-Tüp için, Sarayburnu'nun Topkapı Sarayı sonuna rastlayan kısmından başlayarak Harem iskelesi yanına kadar düşünülmektedir. İkinci Boğaz köprüsü için en uygun yer olarak ise İstinye'nin üst kısmı ile Anadolu yakasında Çubuklu'daki Hip Köşkü’nün arkasına rastlayan yer seçilmiştir. İkinci köprünün buraya yapılması görüşü bu alanlardaki kamu arsaların fazla oluşu ve istimlak için özel arsalara fazla para ödenmemesi nedeniyle ağırlık kazanmıştır. Bu sayede bütçe milyonlarca lira istimlak bedeli ödemekten kurtarılmış olacaktır.

  İkinci Boğaz köprüsünün bu yanda kuruluşunun asıl amacı da Kartal Kurtköy’de yapım çalışmaları başlayan bu köprü ile batı illerimize paralı yol ile Trakya otoyolunu birleştirmek olacaktır. Böylece İzmit’ten gelen araçlar, Kartal Kurt Köy yolu ile köprüye ve oradan da Trakya’ya rahatça transit geçebilecektir. Ayrıca, bu iki paralı yolun şehir içine çeşitli yerlerden bağlantısı olacaktır.


  Bu konuda İstanbul Nazım Plan Bürosu Başkanı Kutlu Güzelsu, bu konuda şunları söylemiştir:

  “Boğaz Köprüsü’nün beklenilen hedefe 1980 yerine daha erken 1978 yılında ulaşacağı yani 2 yıl Önce ulaşacağı anlaşılmıştır. Bugünkü rakam 74 bindir. O halde Boğaz’da ulaşımı gerçekleştirmek yeni bir alternatif gerekmektedir. Bu karayolu ulaşımı demiryolu ulaşımı yönünde bağlantı sağlanmasını zorunlu hale getirdiği için komşu ülkelerle de yapılan demiryolu yük taşımacılığı ilişkileri sonunda zorunlu hale girmektedir. Çünkü günlük bin vagonluk yük taşıma gerekli olmuştur. İlave gemi ve iskele ile ancak 500 yük vagonu karaya çıkabilecektir. Bu durum karşısında 5 vagon açıkta kalmaktadır. İşte bu durum dikkate alınınca Tünel-Tüp’e veya ikinci Boğaz köprüsüne kesinlikle İhtiyaç olduğu anlaşılmaktadır. Tünel-Tüp’ün karaya bağlantısı yapılması söz konusu olunca da sahil yolunun  Ankara  asfaltına bağlanması gerekiyor. Bunun için de dört yeni karayolu şeridi ilave gerekiyor. Bunun inşaat bedeli ise yüksek rakamlara İhtiyaç gösteriyor. O halde değişik bir

çözüm olarak karayolunun Otoyol güzergahları ile bağlantısını sağlayacak şekilde şehrin gelişme alanlarını çözümleyen yeni yeni bir köprü yapılması da etüt edilmektedir. İstimlakler mevcut Boğaz Köprüsü’nün dışında daha müsait yerlerde yapılması özellikle kamu hizmetleri için ayrılan arsalardan geçmesi uluslararası transit trafik bölgelerinin araçları bakımından da bağlantılar sağlanması yararlı görülmektedir. Bu durum ilgili firmalara etüt ettirilmektedir.”

 İlgililerden öğrendiğimize göre yeni ikinci Boğaz Köprüsü’nün temeli önümüzdeki yıl atılmış olacaktır.


Hürriyet Gazetesi 20 Temmuz 1976



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön