27 / 04 / 2024

1979 yılında İstanbul Surları'nın çevresindeki tüm binalar yıktırılacakmış!

1979 yılında İstanbul Surları'nın çevresindeki tüm binalar yıktırılacakmış!

1979 yılında Kültür Bakanlığı ile İstanbul Belediyesi işbirliği yaparak İstanbul Surları'nın çevresindeki tüm binalar yıktırılacakmış. Surların restore edilmesi de dahil tüm çalışmalara 600 milyon lira harcanacakmış.



1979 yılında İstanbul Surları nın çevresindeki tüm binalar yıktırılacakmış!


Kültür Bakanlığı ile Belediye işbirliği yaptı


Surların çevresindeki tüm binalar yıktırılacak


ÖTE YANDAN SURLARIN TARİHİ DEĞERİNE ZARAR VERMEYECEK BÖLÜMLERE DE HALK İÇİN DİNLENME YERLERİ VE SPORTİF ALANLAR YAPILACAK.


  KÜLTÜR Bakanlığı İstanbul Belediyesi ile işbirliği yaparak surların çevresi tamamen açılması için harekete geçti. Bu nedenle İstanbul'a müsteşar yardımcısı ve öteki bazı ilgilileri göndererek Belediye Başkanı Aytekin Kotil ile birlikte toplantı düzenledi.  

  Toplantıda varılan karara göre tüm surların çevresi açılacak, yapılmış olan binalar yıkılacak, çevre çimlendirilecek uygun, bölümleri halkın yararlanması için düzenlenecek.

  Bu arada surların çevresini temizlenmesi ile birlikte restore edilmesi için de Belediye ve Kültür Bakanlığı bütçelerindeki ödenek olanakları arttırmaya çalışacaklar, ancak Belediye mali yönden çok teknik ve öteki hazırlık çalışmaların da bulunacak. Bu düzenlemenin mali portresi Kültür Bakanlığı’nca karşılanacak bu konuda bilgi veren Aytekin Kotil şunları söyledi: 

  ''Surlarımızın bugünkü hali acınacak durumdadır. Rastgele kişiler tarafından adeta işgal edilmiştir. Oysa her biri İstanbul’un tarihi bakımından değerli bir hazinedir. Çevresinde veya içinde yapılmış olan her türlü bina yıkılacak Ayvansaray’dan Sirkeci ye kadar uzanan surlar rastgele yapılarla adeta çevrilmiş durumdadır. Bunların hepsinin yıkılması için önümüzdeki yaz döneminde çalışmalara başlayacağız. Surların tarihi değerine zarar vermeyecek bölümleri de halk için dinlenme yerleri, sportif alanlar yapacağız.”


(1979 yılında Reşat Altın 5.422 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 9 Ocak 1979



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön