28 / 04 / 2024

1980 yılında Küçüksu Kasrı denize kayıyormuş!

1980 yılında Küçüksu Kasrı denize kayıyormuş!

1980 yılında Anadoluhisarı'ndaki tarihi Küçüksu Kasrı denize doğru kayıyormuş. Kasrın yanında bulunan Küçüksu İskelesi'nin onarımı nedeniyle kasrın çeşitli bölümlerinde çökme tehlikesi baş göstermiş. Özellikle alt kısımlarındaki duvarlar tamamen çatlamış.



1980 yılında Küçüksu Kasrı denize kayıyormuş!


Anadoluhisarı'ndaki Kasrın iskele onarımı nedeniyle çeşitli bölümlerinde çökme tehlikesi baş gösterdi


Küçüksu Kasrı denize kayıyor


Yetkililer gerektiği takdirde Küçüksu İskelesi'nin kasrın yanından alınarak, Hisar'a doğru nakledileceğini söylediler ve kasrın etrafının dubalarla çevrildiğini belirttiler.


  ANADOLUHİSARI'ndaki Küçüksu Kasrı iskele onarımı nedeniyle çeşitli bölümlerinde çökme tehlikesi gösterdi. Özellikle kasrın alt kısımlarındaki duvarlar tamamen çatladığı için İstanbul Valiliği duruma el koydu. 

  Tarihi Küçüksu Kasrı'nın denizin akıntısı ve yoldan geçen ağır vasıtaların da yol açtığı sarsıntılar nedeniyle denize kaydığı bildiriliyor. 

  Kurulan bir inceleme komisyonu mahallinde araştırmalarda bulunarak Denizcilik Bankası'nın iskele yapımını durdurmaya karar verdi. Konuyla ilgili olarak vilayette Belediye İmar Müdürlüğü yetkililerinin de katıldığı bir toplantıda, çöken kısımlar ve Denizcilik Bankası'nın yaptırdığı iskele çalışmaları gözden geçirilerek tarihi bir değeri olan kasrın herhangi bir tehlikeden korunması için iskele yapımının saray dışına alınması kararlaştırıldı. Bu arada kasrın etrafı da dubalarla çevrildi.   Bilindiği gibi, tarihi değeri olduğu kadar turistik yönden de ayrı bir özellik taşıyan ve Boğaziçi'nin Anadolu Yakası'nı süsleyen bir anıt olması nedeniyle bir süre önce Anıtlar Kurulu'nun da görüşü alınarak bahçe tanzim edilmiş ve gerekli onarım yapılarak ziyaretçilerin gezisine açılmıştı. Bu kasır uzun süre devlet başkanlarına konuk sarayı olarak hizmet vermiştir.

  İlgililer gerektiği taktirde Küçüksu İskelesi'ni kasrın yanından alarak Hisar'a doğru nakledecek veya eskiden olduğu gibi Küçüksu İskelesi'ni iptal ederek yalnız kayıkların yanaşmasını sağlayacak bir rıhtım olarak kullanacaklar.


Hürriyet Gazetesi 7 Eylül 1980 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön