27 / 04 / 2024

1981 yılında Küçüksu İskelesi kapatılmış!

1981 yılında Küçüksu İskelesi kapatılmış!

1981 yılında Küçüksu Kasrı'nın denize kaymaması için Küçüksu İskelesi kapatılmış. Boğaz vapurlarının uskurlarının denizde oluşturduğu sarsıntı ve akıntıların Küçüksu Kasrı'nı tehdit etmesi yüzünden kapanan İskele, plaj olarak kullanılmaya başlanmış.



1981 yılında Küçüksu İskelesi kapatılmış!


Göksu Kasrı'nın denize kaymaması için Küçüksu İskelesi kapatıldı


  Boğaz vapurlarının uskurlarının denizde oluşturduğu sarsıntı ve akıntıların Küçüksu Kasrı'nı tehdit etmesi yüzünden kapatılan Denizcilik Bankası İskelesi plaj olarak kullanılmaya başlanmıştır.

  Beykoz'a bağlı Küçüksu (Göksu) Kasrı'nın aynen korunması gereken eski eser olduğunu kararlaştıran Vilayet, Kültür Bakanlığı ve Belediye, yaptıkları ortak çalışma sonunda bir dizi önlem alınmasını karar vermişlerdir. Kasrın temel zemininde meydana gelen oturma ve kaymalardan ötürü, kuzeybatı yönünde önemli sapmalar belirleyen uzmanlar, bunlara Küçüksu İskelesi'ne yanaşan boğaz vapurlarının ve teknelerin uskurlarının yarattığı sarsıntı ve akıntıların neden olduğunu belirtmişlerdir. Kasrın önündeki deniz dibinde çukurlaşmaların olduğunu da saptayan uzmanlar, Küçüksu İskelesi'nin kapatılmasını, Kasr'ın önünün şamandıra ile çevrilmesini istemişlerdir. Bu arada, ''Küçüksu Caddesi'nden geçen araçların sarsıntılarının da kasrı etkilediği'' saptanınca binek arabaları dışında kalan araçlara kapatılması ve yol güzergahının değiştirilmesi kararlaştırılmıştır.

  Altı ay önce Kasr'ın emniyeti için alınan kararlara yalnız Denizcilik Bankası uyarak, iskelesini kapatmıştır.

  İskelenin kapatılarak, Boğaz vapurlarının bu bölgeye uğraması karşısında tepki gösteren halk özellikle kış aylarında ulaşım güçlüğü çektiklerini ileri sürmüştür. ''Boğaz vapurlarının yaptığı akıntıyı sahilden geçen diğer tekneler, gemiler de yapmaktadır. Kasrın korunması gerekiyorsa, köklü çözüm getirilir. Sadece halkın ulaşım vasıtasının programını değiştirmekle sonuç alınamayacağı  kanısındayız'' görüşünü savunan bölge halkı, kararın bir daha gözden geçirilmesini istemişlerdir.

  Bu arada terk edilmiş bir durumda olan Küçüksu İskelesi'ni plaj olarak kullanan halk iskelenin demir parmaklarını çıkararak kapı yapmışlardır. Özellikle tatil günleri çok kalabalık olan ''İskele Plajı''na giriş bileti de kesilmediğinden,  burası Küçüksu Plajı'ndan daha çok rağbet görmektedir.


Milliyet Gazetesi 15 Temmuz 1981



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön