29 / 04 / 2024

1981 yılında bir yük gemisi Kadri Paşa Yalısı'na bindirmiş!

1981 yılında bir yük gemisi Kadri Paşa Yalısı'na bindirmiş!

1981 yılında Kanlıca'daki tarihi Kadri Paşa Yalısı'na bir Yunan şilebi bindirmiş. Kaza sonrası can kaybı olmasa da tarihi yalı büyük hasar görmüş ve sol tarafı çökmüş.



1981 yılında bir yük gemisi Kadri Paşa Yalısı na bindirmiş!


HATALI DENİZ TRAFİĞİ BOĞAZ'DA YALI BIRAKMIYOR


TARİHİ KADRİ PAŞA YALISI'NA BİR YUNAN ŞİLEBİ GİRDİ


 İSTANBUL


  Boğaz'da hatalı şekilde seyreden suni gübre yüklü bir Yunan şilebi dün sabah Kanlıca'da 250 yıllık tarihi Kadri Paşa Yalısı'na bindirdi. Mucize kabilinden can kaybı olmadan atlatılan kazada, Kadri Paşa Yalısı büyük hasar gördü. Karaya kadar çıkan geminin kurtarılması halinde, tarihi değeri büyük olan yalının yıkılabileceği belirtildi. 

  Bulgaristan'dan yüklediği 7.600 ton suni gübreyi Yunanistan'ın Volos Limanı'na götüren 10.960 gros tonluk Pinelopia Şilebi Boğaz trafiğine aykırı olarak Kanlıca önlerinde kıyıya fazla yaklaştı. Bu sırada birdenbire ters akıntıya kapılan ''Pinelopia'', ''Kaptan Theodorakos Thedores'in iddiasına göre'', dümeni


1981 yılında bir yük gemisi Kadri Paşa Yalısı na bindirmiş!


kitlenip hızla önündeki tarihi Kadri Paşa Yalısı'na çarptı. Hızını alamayan gemi, yalının sol bölümünü çökerttikten sonra baş tarafından karaya çıkarak durdu. Çarpmanın etkisiyle bitişikte bulunan ve yine tarihi kıymet taşıyan ''Varyemez Ahmet Bey'' Yalısı'nda da hafif hasar meydana geldi.

  

  ''ZELZELE OLUYOR SANDIK''


  İki katlı yalıda torunlarıyla birlikte uyumakta olan ev sakinlerinden 60 yaşındaki Müjgan Kunttav ''Uyurken büyük bir çatırtıyla yataklarımızdan fırladık. Önce zelzele oldu, ev yıkıldı sandık'' dedi.

  Yunan şilebinin yeniden yüzdürülmesiyle, çökeceği bildirilen yalıdaki bir kısmı tarihi olan eşyalar boşaltıldı. Kazayla ilgili soruşturmaya Beykoz Savcılığı'nca başlandı. Savcı, Kaptan Theodorakos ile Kılavuz Kaptan Hüdaverdi Bozkurt'un ifadelerini aldı. Kaptanın ifadesinde de kazanın dümen kilitlenmesi sonucu meydana geldiğini söylediğini belirten Beykoz Savcısı ''Bizim yaptığımız incelemeye göre gemi, Boğaz trafiğine uymayarak sahile çok yakın seyretmiş. Bu arada anafor sularına kapılarak yalıya bindirmiştir. Bilirkişi raporu sonucu gerçek ortaya çıkacak'' şeklinde konuştu. Boğaz'ın Kanlıca, Anadoluhisarı ve Çubuklu kesiminde oturanlar ise ''Bu kaçıncı kaza, tarihi yalılar tek tek yok oluyor.'' dediler.


Tercüman Gazetesi 28 Ocak 1981



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön