30 / 04 / 2024

1981 yılında Beyazıt Meydanı yeniden düzenlenecekmiş!

1981 yılında Beyazıt Meydanı yeniden düzenlenecekmiş!

İstanbul'un üç tarihi meydanından biri olan, 27 Mayıs İhtilali'nden sonra ismi Hürriyet Meydanı olan Beyazıt Meydanı, 1981 yılında ''Hürriyet Meydanı'nı Yumuşatma Planı'' adı verilen tadilat çalışmasıyla eski çehresine kavuşturulacakmış.



1981 yılında Beyazıt Meydanı yeniden düzenlenecekmiş!


Hürriyet Meydanı yeniden düzenleniyor


Belediye Başkan Yardımcısı Saim Ulutan Yumuşatma Planı adı verilen çalışmaları dün ilk kazmayı vurarak başlattı.


  HÜRRİYET Meydanı'na ilk düzenlenmesinden tam 24 yıl sonra bazı yerleri yeniden düzenlenerek yumuşaklık kazandırılacak. ''Hürriyet Meydanı'nı Yumuşatma Planı'' adı verilen bu tadilat çalışmalarını dün ilk kazmayı vurarak başlatan İstanbul Belediye Başkan Yardımcısı Saim Ulutan, halen çok sert görünümlü ve tarihi özelliğini yitirmiş halde olan meydanın tekrar eski çehresine kavuşturulacağını söyledi.

  Şimdiki haliyle İstanbul Üniversitesi önünde giderek yükselen set ve bordürlerden oluşan alanın Ordu Caddesi'ne bakan tarafı üniversite girişine göre beş metre daha aşağıda kalıyor. 

  Belediye Başkan Yardımcısı Saim Ulutan bu konuda yaptığı açıklamada ''Yumuşatma'' çalışmaları sonucu meydandaki bazı bordürlerin alçaltılarak Beyazıt Cami ile Üniversite Kütüphanesi'nin ortaya çıkarılacağını ve buradan geçen halkın ''Park yığınları yerine tarihi eserleri'' göreceğini belirtti. Çalışmalar sırasında meydan ağaçlandırılarak halkın faydalanmasına olanak sağlanacağı da bildirildi.

  Eski adı Beyazıt Meydanı olan ve ilk kez Menderes hükümetleri zamanında alınan bir kararla tamamen değiştirilen 27 Mayıs Devrimi'nden sonra ''Hürriyet Meydanı'' adı verilmiş ve devrimi simgeleyen bir anıt dikilerek yeniden düzenlenmişti. Haşim İşcan'ın Belediye Başkanlığı zamanında yeni bir tadilat gören meydan 1971 yılında son şeklini almıştı.

  Yeni tadilat çalışmaları ise bir ayda tamamlanacak ve belediyenin kendi imkanları kullanılarak yaklaşık 200 bin liraya mal olacak.


1981 yılında Beyazıt Meydanı yeniden düzenlenecekmiş!


İstanbul'un 3 meydanından biri Hürriyet Meydanı


  HÜRRİYET Meydanı, İstanbul'un üç tarihi meydanından biridir. Diğer ikisi ise Atmeydanı ile Aksaray Meydanı'dır. Osmanlı döneminde İstanbul'un en işlek alışveriş merkezlerinden biri olan meydan bir çok semte açılan yollarıyla adeta bir kavşak noktasıydı. Meşrutiyetin ilanından sonra Hürriyet Meydanı, İstanbul'un siyaset merkezlerinden biri oldu.

  Cumhuriyetin kuruluşu sırasında başlayan şehirleşme akımıyla birlikte, Hürriyet Meydanı'ndaki yollar yeniden düzenlenip, bir havuz yapıldı. Bu havuz daha sonra 1957 yılında kaldırıldı. Eski Harbiye ve Maliye Nezaretleri binalarına İstanbul Üniversitesi'ne bağlı fakültelerin yerleşmesi meydanın önemini bir kat daha artırdı.

  Adnan Menderes zamanında 1957 yılında meydan yeniden düzenlenip, yeni yollar yapıldı. Daha sonra, 27 Mayıs 1960 Devrimi'nden sonra ''Hürriyet Meydanı'' adını aldı.

  1965 yılında Haşim İşcan'ın belediye başkanlığı yaptığı dönemde yeni bir tadilata uğrayan Hürriyet Meydanı 1971 yılında bugünkü şeklini almıştı.


Hürriyet Gazetesi 30 Haziran 1981



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



Geri Dön