1941 yılında Beyazıt Meydanı tanzim ediliyor!
1941 yılında tarihi Beyazıt Meydanı tanzim ediliyormuş. Meydanda bulunan tarihi Haydar Bey Havuzu'nun etrafı da asfaltla kaplanıyormuş. Beyazıt Cami'nin önündeki ahşap dükkanlar ve kırtasiyeci dükkanları da kaldırılmış.
Beyazıt Meydanı tanzim ediliyor
Taksim'den sonra İstanbul'un en büyük meydanlarından biri daha tanzim ediliyor. Son zamanlarda Beyazıt'dan geçenler meydandaki bütün kaldırım taşlarının kaldırıldığını, yer yer kocaman katran kazanlarının fokur fokur kaynadığını görürler. Bir yandan etrafı açılırken bir taraftan da Beyazıt Meydanı asfaltla tahvil ediliyor. Daha şimdiden meşhur ''Haydar Bey Havuzu''nun etrafında asfalt dökülmesi işi bitmiş gibidir.
Lakin meydanda yapılan en büyük değişiklik İnkılap ve Şehir Müzesi olarak kullanılan ve pek sanatkarane bir bina olan medresenin önündeki ufak tefek, kırık dökük dükkanlardan mürekkep adanın tamamıyla yıkılarak ortadan kaldırılmış olmasıdır.
Buradaki kırtasiyeci dükkanları daha evvelden yıkılmıştı. Bir müddet sonra da İstanbul'un yaz günlerinde kaldırımlara kadar uzanan meşhur sıra kahveleri maziye karışmıştır. Şimdi İnkılap Müzesi tamamıyla meydana çıkmıştır. Kaldırılan adadaki kahveler başka yere nakledilmiştir.
Beyazıt Cami'nin, meydanın ve şehrin en büyük havuzunun önünde hiç de yakışık almayan eski tahta binaların kaldırılmasıyla şehrin bu parçasının -tanziminden sonra- çok daha güzelleşeceğine şüphe yoktur.
Ancak resmimizde de görüldüğü gibi meydanın güzelliğini bozan öteki cephesinin de açılması lazımdır.
Diğer taraftan Beyazıt'tan Laleli'ye inen caddenin dar kısmında ve sağ tarafındaki bütün binalar, dükkanlar istimlak edilerek bunların hepsi baştan başa yıkılmıştır. Bu suretle yaya kaldırımı geri alınmıştır. Bu binaların yıkılmasıyla karşı tarafta bulunan ve Fatih'in darphanesi diye tanılan Şimkeşhane'nin önü genişletilmiştir.
Akşam 9 Teşrinievvel (Ekim) 1941
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com