29 / 04 / 2024

1957 yılında Beyazıt Meydanı'nın tarihi havuzu kaldırılacakmış!

1957 yılında Beyazıt Meydanı'nın tarihi havuzu kaldırılacakmış!

Vali Muhittin Üstündağ zamanında tamamlanan Beyazıt Meydanı'nın tarihi havuzunu, 1957 yılında yıkma kararı almışlar. Meydanı yol seviyesine getirmek ve meydanı genişletmek için yıkılacakmış. 1957 yılının eylül ayında havuzun yıkımına başlanmış.



1957 yılında Beyazıt Meydanı nın tarihi havuzu kaldırılacakmış!


Beyazıt Meydanı'ndaki havuz kaldırılacak


 Saraçhanebaşı'ndaki binaların yıkılmasına başlanmıştır. Bu yerin yıkım işi bittikten sonra, Saraçhane ile Şehzadebaşı arasına geçilecektir.


  ŞEHZADEBAŞI CAMİ: Bu caminin dışı duvarları beş metre geriye alınacak ve yolu tıkayan ağaç kesilecektir.

  YOLUN İKİ YANI: Yolun her iki yanındaki sinema ve dükkanlar yıkılacak, Vezneciler - Şehzadebaşı arasında 40 metrelik bir bulvar açılacaktır. 

  BEYAZIT MEYDANI: Beyazıt Meydanı'nın yeniden tanzimi, yeni istimlaklarla genişletilmesi ve ortadaki havuzun kaldırılması kararlaştırılmıştır.


Akşam Gazetesi 31 Mayıs 1957



1957 yılında Beyazıt Meydanı nın tarihi havuzu kaldırılacakmış!


Beyazıt havuzu YIKTIRILIYOR.


Vali Ali Haydar tarafından inşa ettirilen havuzun altında muazzam bir su deposu da bulunuyor.


  Beyazıt Meydanı'nın düzenlenmesine devam edilmektedir. Meydan Laleli - Beyazıt yolunun seviyesine indirileceği için, havuz kaldırılacaktır. Havuzun yıkılmasına dün başlanmıştır. 

  Beyazıt Meydanı'nın tarihi havuzu, 1924 yıllarında Vali Haydar Bey zamanında düşünülmüştür. Haydar Bey, havuzun inşaatına başlamış fakat açılışı 18 ay sonra Vali Muhittin Üstündağ tarafından yapılabilmiştir. 

  Beyazıt havuzunun altında, denizden gelen suyla dolan muazzam bir su deposu vardır. İstanbul'da şiddetli kış olduğu zaman bütün sular donar fakat, burası dondan masum kalırdı. Hatta vaktiyle, Şehzadebaşı'nda vuku bulan büyük bir yangın, buradan temin olunan suyla söndürülmüştür. 

  Birinci umumi harpten sonra havuzun bulunduğu yerde bir tahta top vardı. Top iane toplamakta kullanılırdı.


Milliyet Gazetesi 18 Eylül 1957



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön