25 / 06 / 2024

1983 yılında Türk Hava Kurumu apartmanları işhanı olarak kullanılacakmış!

1983 yılında Türk Hava Kurumu apartmanları işhanı olarak kullanılacakmış!

1983 yılında Laleli'deki Türk Hava Kurumu'na ait apartmanları işhanı olarak kullanılacakmış. Binanın oldukça harap bir durumda olması, kiracıların da çok ucuza oturdukları bina tahliye edilmeye başlanmış.



1983 yılında Türk Hava Kurumu apartmanları işhanı olarak kullanılacakmış!


İŞHANI OLARAK KULLANILACAK


Laleli'deki Türk Hava Kurumu apartmanları boşaltılıyor


Binaların harap durumda bulunması ve kiraların düşük olması nedeniyle tahliyelerin istendiği bildirildi.


  ATATÜRK'ün 1928 yılında ''sadece düşkünlere ikametgah'' amacı ile Türk Hava Kurumu'na bağışladığı Laleli'deki binanın yeni bir amaçla kullanılmak üzere boşaltıldığı öğrenildi. Binanın yapılacak tadilattan sonra ''İş hanı'' olarak kullanılmasının söz konusu olabileceği bildirildi.


   Fatih Sarıgüzel semtinde 1925 yılında yangın sonucu evlerini kaybedenler için devlet tarafından toplanan bağışlarla inşa olunan ve 1928'de Türk Hava Kurumu'na bağışlanan Laleli'deki binada oturan kiracıların binayı terk etmeye başladıkları belirtildi. Bu arada, binanın tahliye olunmasına neden olarak, binanın oldukça harap bir durumda olmasının yanında kiracıların da çok ucuza oturdukları gösterildi. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz ilgililer, binadaki en yüksek kiranın 11 bin lira ve en düşük kiranın da 4 bin 875 lira olduğunu belirterek, ''Binadan elde edilen yıllık gelir sadece 5 milyon lira. Bu da bugünün şartlarında kurumun ihtiyacını kesinlikle karşılamıyor'' şeklinde konuştular.

   Öte yandan, yaklaşık bir yıl önce binadan çıkmaları istenerek mahkemeye verilen kiracılardan 15'inin hala binayı terketmedikleri bildirildi. Ev bulamadıkları için taşınamadıklarını öne sürülen kiracıların, en geç önümüzdeki hafta başında binayı terk etmelerinin gerektiği kaydedildi. Konuyla ilgili olarak binada 20 yıldan bu yana oturmakta olan Ayşe Ark ise şunları söyledi:

   -''Burada 5 bin 500 liraya oturuyordum. Ancak, buradan çıktıktan sonra ne yapacağımı hiç bilmiyorum. Çünkü, kocam öldükten sonra elime üç ayda toplam 60 bin lira geçiyor. Bu da ayda 20 bin lira eder. Ama, bugün en düşük kira 15 bin liradan başlıyor ve yakacak, su ve kapıcı parası hariç. Kısacası bu, ben ve benim gibi çoğu komşum için bir felaket oldu.''

   Bu arada, binanın ''iş hanı'' olmaya elverişli olup olmadığının araştırılmakta olduğu ve binadan alınan parçaların incelendiği de öğrenildi. İlgililer, bu konuda da binanın ''iş hanı'' olmaya elverişli olmaya olmaması halinde, tadilattan sonra yine konut olarak kiraya verilmesinin söz konusu olabileceğini söylediler. 


(1983 yılında Reşat Altın 25.051 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 10 Ağustos 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com







Geri Dön