22 / 12 / 2024

1983 yılında yapılması düşünülen 10 proje askıya alınmış!

1983 yılında yapılması düşünülen 10 proje askıya alınmış!

1983 yılında İstanbul'da yapılması düşünülen 10 proje askıya alınmış. Metro, tüp geçit, yeni Galata Köprüsü, Büyükçekmece Barajı gibi toplam 10 büyük proje, bürokratik işlemler ve para darlığından askıya alınmış.



1983 yılında yapılması düşünülen 10 proje askıya alınmış!


İstanbul'da yapılması düşünülen projelerin tutarı 189.5 milyar


10 yatırım askıya alındı


Metro, tüp demiryolu, yeni Galata Köprüsü, Büyükçekmece Barajı'nın yapımı gecikiyor


İlgili bakanlık yetkilileri gecikmeye, ''bürokratik işlemleri'', proje yapımcıları ise ''para darlığı''nı engel gösterdi



   İSTANBUL'da, projesi hazırlanan ve yatırım tutarı 189.5 milyar lirayı bulan 10 konunun ihale dosyası askıya alındı.

   Projelerle ilgili bakanlıkların yetkilileri, ''1983 yılı içinde ihale edilmesi tasarlanan konuların bürokratik işlemlerin tamamlanmaması nedeniyle bekletildiğini'' öne sürerken, proje yapımcıları, ''Gecikmenin nakit para darlığından kaynaklandığını'' söylediler.

 

   Bürokratik engel mi?


   Yetkililer, ''İstanbul Metrosu inşaat ihalesi ve tüp demiryolu proje ihalesi gecikmesinin Bayındırlık Bakanlığı kuruluş yasasında, (Bu bakanlık metro ve tüp yol yapar) cümleleri bulunmamasından ileri geldiğini'' belirtirken, yeni Galata Köprüsü ile Büyükçekmece Barajı ihalesinin gecikmesine ilişkin görüş belirtmeyecek, şunları söylediler: 

   ''Metro ve tüp yol yapma görevi daha önce Başbakanlık tarafından Bayındırlık Bakanlığı'na verilmişti. Bakanlığın bu iki hizmeti yapabilmesi için, kuruluş yasasında (Metro ve tüp yol yapar) ibaresinin yer almasına çalışıyoruz. İhaleler bu düzenlemeden sonra yapılabilecek.''

   Bu arada, projesi hazırlanan ve 1973 yılında inşaat ihalesi yapılması öngörülen Atatürk Dünya Ticaret Merkezi, İstanbul Otogarı, mezbaha, sebze hali, hayvanat bahçesi ve kent trafiğini düzene koyacak sinyalizasyon sistemi konuları da askıda duruyor.

   Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl, işadamlarıyla yaptığı bir toplantıda, belediyenin yatırım programına aldığı 6 konudan sadece otogar projesinin bürokrasi engeline takılı durduğunu belirterek, ''Önceki hükümet döneminde Bakanlar Kurulu ve Başbakan'ın onayına rağmen, arsa sahibi Emlak Kredi Bankası ile aramızda formalite sorunu çıktığından otogar inşaatına başlayamadık, fakat bu sorunu çözeceğimizi umuyorum. Öteki konuları ihale edebilmek için ise bu hafta para temini için Ankara'ya gideceğim'' dedi.

  

   Askıda görünüm 

  

   Verilen bilgeye göre, askıya alınan konulardan, 7 yılda tamamlanması öngörülen metro için 1974 birim fiyatlarıyla 150 milyar, 5 yılda tamamlanacak tüp yol için 40 milyar, 4 yılda tamamlanacak Büyükçekmece Barajı için 15 milyar, 4 yılda tamamlanacak Galata Köprüsü için 9 milyar, 5 yılda tamamlanacak Atatürk Dünya Merkezi için 5 milyar, 3 yılda tamamlanacak 2 mezbaha için 4 milyar, 3 yılda tamamlanacak sebze hali için 3.5 milyar, 3 yılda tamamlanacak hayvanat bahçesi ise 2.5 milyar, 2 yılda tamamlanacak sinyalizasyon sistemi için ise 1.5 milyar lira harcanacaktı.


(1983 yılında Reşat Altın 25.051 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 27 Aralık 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön