29 / 04 / 2024

1986 yılında Taksim Meydanı tümüyle değişecekmiş!

1986 yılında Taksim Meydanı tümüyle değişecekmiş!

1986 yılında Beyoğlu Belediyesi, Taksim Meydanı'nı tümüyle değiştirecek yeni bir proje hazırlamış. 10 hektar genişliğindeki Meydan, anıt park olacakmış. Araç trafiği yeraltına indirilecekmiş ve yeraltı çarşısı kurulacakmış.



1986 yılında Taksim Meydanı tümüyle değişecekmiş!


Anıt park 


Taksim Meydanı'nı tümüyle değiştirecek projeye göre Atatürk Kültür Merkezi, Etap ve Sheraton Oteli ile Sular İdaresi arasındaki alan tümüyle anıt park olarak düzenlenecek ve trafik yeraltına indirilecek...


Meydanın altı ''çarşı'', üstü ''park'' oluyor


Taksim'e yeni çehre 


Alana açılan yollar ve araç trafiği yeraltına indirilecek, ayrıca bugünkü meydanın altında dev yeraltı çarşısı kurulacak


Abdullah ÖĞÜLMÜŞ


   İSTANBUL Taksim Meydanı'nın altı ''çarşı'', üstü ''park'' oluyor... Beyoğlu Belediye Başkanı Haluk Öztürkatalay, ''İki yıl içinde Beyoğlu ilçesinin çehresi tamamen değişecek'' dedi ve ''Taksim Meydanı değişikliğinin trafiği olumsuz etkilemeyeceğini, meydanın halka açılmasıyla insan unsurunun otomobilin önüne geçmiş olacağını'' söyledi.

   Atatürk Kültür Merkezi, Etap Oteli, Sheraton Oteli ve Sular İdaresi arasında kalan 10 hektar genişliğindeki Taksim Meydanı'nın bir ''anıt meydan'' olarak halka sunulması ile meydanın altında yüzlerce işyeri kurulması için belediye proje yarışması düzenliyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Öztürkatalay, ''Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde uygulanacak proje sayesinde Beyoğlu'nda kargaşanın biteceğini'' belirterek, şunları söyledi: 


1986 yılında Taksim Meydanı tümüyle değişecekmiş!


   ''Bizim belediyecilik anlayışımız insanı her unsurun üstünde tutmaktır. Bu nedenle şimdi lastik tekerlekli araçların işgalindeki Taksim Meydanı anıt park olarak insanların hizmetinde olurken, halen hiçbir işe yaramayan meydanın altı da ticaret merkezi olarak yine insanların kullanımına sunulacak. Bu arada, Taksim Meydanı'ndan geçen yollar tamamen meydanın altına alınarak, trafiğin olumsuz yönde etkilenmesi önlenecek...''


GÖKDELENLİ BEYOĞLU


   Başkan, ''Taksim üst parkı ve alt çarşısı inşaatının insanlara rahatsızlık vermeden yürütüleceğini'' belirterek, ''Proje elimize geçtikten sonra işin inşaat safhası bir yılda tamamlanır. Fazla değil, iki yıl sonra yeni Beyoğlu ortaya çıkacak. Ayrıca Dolapdere ve Kasımpaşa bölgesinde de yeni açmaya başlayacağımız 70 metre genişliğindeki yolların iki yanına 50'şer katlı gökdelenler gelince, bir tarafta çekirdeği olduğu gibi korunmuş ve tamamen insanların kullanımına açılmış Beyoğlu, öteki yanda da çağdaş alt ve üstyapılarla donatılmış yeni Beyoğlu ortaya çıkacak ve bu düzenleme Türkiye'nin yüz akı olacak'' dedi.

   Beyoğlu Belediye Başkanı'nın verdiği bilgilere göre, Taksim'de yapılacak yeni düzenleme çerçevesinde, Gezi'deki dükkanlar yıkılacak, otobüs durakları yer altına alınacak, sergi üniteleri ve konferans merkezlerinin de bulunacağı alt çarşı merkezi sistemle ısıtılacak, ayrıca yürüyen merpenle donatılacak, anıt parkta dev akvaryumlar kurulacak.


Milliyet Gazetesi 29 Eylül 1986



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön