02 / 05 / 2024

1988 yılında Rumlar, İstanbul'daki evlerini kullanabileceklermiş!

1988 yılında Rumlar, İstanbul'daki evlerini kullanabileceklermiş!

1988 yılında ilçe belediye başkanları, Yunan uyrukluların mallarına sınırlamanın kaldırılmasından yana olduklarını bildirmişler. İstanbul'da Rumlara ait 2 bin 411 adet gayrimenkul bulunuyormuş ve bunların çoğu işgal altındaymış.



1988 yılında Rumlar, İstanbul daki evlerini kullanabileceklermiş!


İstanbul'daki evlerini kullanabilecekler


Rumlara dönüş yolu


Yunan uyrukluların mallarına sınırlamanın kaldırılmasından yana olduklarını bildiren ilçe belediye başkanları, Rumlar'ın kendi evlerinde oturmalarını istediklerini söylediler.


Bazı kişilerin Rum asıllılara ait olan Taksim ve Tarlabaşı'ndaki evleri fuhuş yuvası haline getirdikleri belirtildi.


1988 yılında Rumlar, İstanbul daki evlerini kullanabileceklermiş!


Emin Demircioğlu


   YUNANLILARA ait taşınmaz mallarda kargaşa sürerken Türkiye'deki toplam 2 bin 902 gayrimenkulden 2 bin 411 adetinin bulunduğu İstanbul'da belediye başkanları, ''1964 kararnamesinin iptalini ve Yunan vatandaşlarının taşınmaz mallarına sahip çıkmalarını'' istediler. 

   

''GELİP OTURSUNLAR''


   Taksim, Tarlabaşı, Şişhane, Tepebaşı, Gümüşsuyu, Kabataş ve Fındıklı semtlerinde Rumlara ait bine yakın taşınmaz mal bulunduğunu belirten Beyoğlu Belediye Başkanı Haluk Öztürkatalay, ''Kırgınlıklar unutulmalı'' diye başladığı sözlerini şöyle sürdürdü:

   ''Davos Zirvesi'yle Özal ve Papandreu'nun başlattıkları yeni dönemde Türklerle Yunanlılar arasındaki kırgınlık unutulmalı. Bu amaçla 1964'te çıkarılan Bakanlar Kurulu kararnamesinin iptal edilmesini istiyoruz. Rumların mülklerine sahip çıkmaları, şehircilik ve asayiş sorunlarının çözümüne de büyük katkı sağlayacaktır.'' 

   Tarlabaşı Bulvarı için yıkılan 368 binadan 150 kadarının gayrimüslimlere ait olduğunu belirten Öztürkatalay, ''Bunlardan 20 bina da Yunan vatandaşların. 1985 tespitlerine göre yıkılan binalar için Merkez Bankası'na yatırılan 1 milyar 200 milyon liradan 300 bin lirası Rum mallarına ait. Adresleri olmadığı için tebligat yapılamıyor'' dedi.

   Beyoğlu ve Şişli'de kışlık evleri olan Rumların, Boğaz'ın öngörünüm bölgesinde de arsaları olduğunu belirten Sarıyer Belediye Başkanı Ali Sandıkçı, ''Sahipleri burada olmadığı için arsa ve binalar değerlendirilemiyor'' dedi.

   Kurtuluş ve Feriköy semtlerinde Rum evleri bulunduğunu belirten Şişli Belediye Başkanı Mehmet Emin Sungur ile Ortaköy ve Bebek'te Yunan taşınmazları olduğunu söyleyen Beşiktaş Belediye Başkanı Mümtaz Kola da, satış için Türkiye'ye gelecek Yunanlı vatandaşlarına belediye emlak vergi daireleri kanalıyla yardımcı olmaya çalışacaklarını bildirdiler.


SAHİPLERİN KİRLİ İŞLERİ


   Öte yandan, Rum evlerini sahiplenen bazı kişilerin özellikle Taksim ve Tarlabaşı'ndaki evleri ''fuhuş yuvası'' haline getirdikleri belirtildi. İlgililer ayrıca, bazı evlerin de işgal edildiğini ve yıllardır bedava kullanıldığını bildirdiler.


Milliyet Gazetesi 6 Şubat 1988



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön