30 / 04 / 2024

1989 yılında asgari ücretlinin 10 yıllık kazancı lüks dairelerin bir aylık kirası olmuş!

1989 yılında asgari ücretlinin 10 yıllık kazancı lüks dairelerin bir aylık kirası olmuş!

1989 yılında Bebek, Tarabya, Yeşilköy ve Bağdat Caddesi gibi lüks semtlerdeki dairelerin kirası, asgari ücretli memurun 10 yıllık kazancının karşılığı olmuş. Günlüğü 566 bin liraya gelen daireleri genelde yabancılar kiralıyormuş.



1989 yılında asgari ücretlinin 10 yıllık kazancı lüks dairelerin bir aylık kirası olmuş!


460 metrekare... Bebek'te Cevdet Paşa Caddesi üzerindeki 460 metrekarelik tarihi apartman dairesi eşyasız 8 bin dolara kiraya veriliyor. Evin duvarları ve tavanları süslemeli. Tuvaletinden bile Boğaz manzarası görülüyor.


Asgari ücretli memurun 10 yıllık kazancı


Kirası 18 milyon TL


İstanbul'da Bebek, Tarabya, Yeşilköy ve Suadiye gibi semtlerde ultra lüks dairelerin aylık kira bedelleri 3 bin dolardan (yaklaşık 7 milyon lira) başlıyor ve 8 bin dolara (yaklaşık 18 milyon lira) kadar yükseliyor.


Saunalı, yüzme havuzlu, özel garajlı, hizmetçi odalı bu dairelerin yıllık kiralarının peşin istendiği belirtiliyor. Genellikle yabancılar tarafından kiralanan bu ultra lüks konutlar için bir aylık kira bedeli de depozito olarak alınıyor.


1989 yılında asgari ücretlinin 10 yıllık kazancı lüks dairelerin bir aylık kirası olmuş!


Günlüğü 566 bin liraya lüks konut


İstanbul'un bazı semtlerinde daire kiraları yaklaşık 18 milyon lira


Genellikle çocuksuz yabancıları tercih eden daire sahipleri, ayrıca bir yıllık peşin ve bir aylık depozit de istiyorlar.


Belkıs KILIÇKAYA


   ASGARİ ücretli bir memurun 10 yıllık kazancının karşılığı olan 17 milyon 600 bin lira, İstanbul'da lüks semtlerde, ultra lüks apartman dairelerinin bir aylık kirası oldu. Böylesine dairelerde bir günlük yaşamın bedeli olan 566 bin lira ise lüks otellerdeki bir gecelik bedelin iki katı haline geldi. Bir yıllığı peşin olmak üzere, bir aylık kira kadar depozit de istenen deniz manzaralı lüks daireler, konsoloslara, şirketlerin üst düzey yöneticilerine ve özellikle yabancılara kiralanıyor.

   İstanbul'da Bebek, Yeşilköy, Tarabya, Bağdat Caddesi ve Beylerbeyi'ndeki lüks dairelerin bir yıllık kirasıyla ev satın almak da mümkün. Bebek'te Cevdet Paşa Caddesi'nde, aylık 8 bin dolara (yaklaşık 18 milyon lira) fırlayan kiraların bir yıllığını peşin, bir aylık kira kadar da depozit ödenmesiyle yaklaşık 250 milyon lirayı bulan bu rakamla deniz manzaralı, lüks denilebilecek ölçülerde ev satın alınabiliyor. Ancak kirası on milyonları aşan daireler komisyoncular aracılığıyla müşteri bulmakta zorluk çekmiyor. En az 300, en çok 460 metrekare olan dairelerin bir kısmı yalı dairesi, bir kısmı sadece deniz manzaralı, 30-40 metrekare arasında değişen 3-4 odalı, saunalı, iki banyolu ve hizmetçi bölümlü dairelerde güvenlik hizmeti de bulunuyor. Apartman zili çaldığında, evde oturanlar kapıdaki kamerayla gelenin kimliğini görerek ve konuşarak saptıyor. Bu tip evlerin ev sahiplerine ulaşmak da zor. Emlak komisyoncusuna güven verebildiyseniz, evleri gezebiliyorsunuz. Ev sahipleri ultra-lüks dairelerini genelde en fazla iki yıllığına kiralıyorlar. İki yıl sonra ev terk etmek ve aldığınız şekilde tertemiz bırakmak gerek. Ayrıca kiracının çocuklarının küçük olmaması, yabancı olmanız gibi şartlara da uymak gerekiyor.

   Ultra-lüks dairelere birden fazla emlakçı aracı olmuyor. Emlakçılar evler satıldığında yüzde 3, kiralandığında yüzde 12 komisyon alıyorlar. Ev sahiplerinin 5-6 bin dolara (yaklaşık 11-12 milyon lira) istediği evler için, emlakçılar 2-3 bin dolar yukarıda fiyat söylüyorlar. 

   İstanbul'da oldukça sık rastlanan ultra-lüks konutlardan bir bölümü 4-5 yıllık apartman daireleri, bir kısmı da tavanları işlemeli, saray dairelerini anımsatan cinsten 30-40 yıllık daireler. Bebek'te Cevdet Paşa Caddesi üzerinde eski bir notere ait yalı dairesi balkonlarıyla birlikte 460 metrekare. Balkondan denize atlayabileceğiniz, 4 odalı üç banyolu dairenin tuvaletinden bile Boğaz manzarası görünüyor. Evin eşyasız kirası ayda 8 bin dolar (yaklaşık 18 milyon TL). Bebek sırtlarında 5 yıl önce yapılmış bir apartmanın bodrum katı (girişin altı) da deniz manzaralı , tamamı 400 metrekareye yakın. Komisyoncu bu dairenin de kirasının 8 bin dolar olduğunu bildirirken, ev sahibinin istediği fiyatın 5 bin dolar (11 milyon TL) olduğunu öğreniyoruz. Bir yıllık peşin, bir aylık kirası kadar da depozit ödedikten sonra, çocuk şartına (küçük olmayacak9 uyuyorsanız, ancak iki yıl oturabilirsiniz. Yeşilköy'de İstanbul Caddesi'nde ve Şevketiye Mahallesi'nde 4 odalı, deniz manzaralı, çift banyolu daire 4 bin dolardan kiralanırken, bir diğeri 8 bin dolardan kiracı buluyor. Beylerbeyi'nde 300-400 metrekare arasındaki eski apartman ve yalı daireleri 3 bin dolardan (yaklaşık 7 milyon TL) 8 bin dolara kadar kiralanıyor. Bağdat Caddesi'nde ve sahilde, ultra-lüks evlerin kiraları 4 bin doları aşmıyor. Suadiye'de Selvili Sokak'taki 3 katlı apartman dairelerinin kapalı garajı ve havuzu var. Daireler 4 odalı, 3 banyolu, komple panjurlu, barbekü ve şömineli. Ev sahibi daireyi 3 bin dolardan kiraya veriyor, bir yıllık peşin istemiyor, çocuklarınızın büyüklüğüne bakmıyor, sadece iki aylık depozit alıyor. Tarabya'da ise daha çok Araplara kiralanan 250-300 metrekarelik deniz manzaralı evler 2-3 bin dolar (yaklaşık 4.5-6.5 milyon lira) arasında.


(1989 yılında Reşat Altın 191.425, bir dolar 2.212 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 21 Ağustos 1989



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön