1995 yılında Ataköy Marina'nın ihalesi iptal edilmiş!
1995 yılında 800 milyar lira muhammen bedelle 43.5 yıllığına satışa çıkarılan Ataköy Marina'nın ihalesi, ihalede verilen 420 milyar liralık teklifin geçersiz olması ve şartnameye uygun teklif bulunmadığı gerekçesiyle iptal edilmiş.
Ataköy Marina'yı tekne fiyatına almak istediler
ATAKÖY Marina ve Yat İşletmeleri'nin 43.5 yıllığına satışı için açılan ihaleye gelen tek teklif, ''tekne fiyatı'' düzeyinde kalınca, satış başka bir ihaleye kaldı. Mülkü değil, işletmesi 800 milyar lira muhammen bedelle satışa çıkarılan Ataköy Marina'ya talip olan Oğuz Gürsel'e ait İstanbul Turizm Tesisleri ve Otelcilik A.Ş., 420 milyar lira teklif verince açılan ihale iptal edildi. Türkiye'deki bazı marinalarda demirli tekneler arasında 15-20 milyon dolarlık (628-838 milyar lira) teknelerin de bulunduğu dikkate alındığında, teknelere hizmet veren Ataköy Marina için verilen 420 milyarlık teklif, bu rakamların epey altında kaldı.
İhale Komisyonu Başkanı ve Emlak Bankası Genel Müdür Yardımcısı Birsen Akar, ihalenin peşin 420 milyar liralık teklifin geçersiz olması ve şartnameye uygun teklif bulunmadığı gerekçesiyle düştüğünü açıkladı.
FİYAT YÜKSEKMİŞ
Emlak Bankası ve Vakıfbank'ın çoğunluk hisselerine sahip olduğu Ataköy Marina'nın ihalesi, Galleria'da medya temsilcilerinin huzurunda yapıldı. Banka yetkilileri ve noter, tek teklif zarfını basın mensupları huzurunda açtı. İhalenin düşmesinden sonra bir açıklama yapan İstanbul Turizm Otelcilik'in, yani Oğuz Gürsel'in temsilcisi Orhan Kalaylı, düşük fiyat vermelerinin gerekçesini ''Biz buranın değerinin 420 milyar lira olduğunu düşündük, onun için bu teklifi verdik. Rakam yüksektir. İştirak hakkı kaybolmasın, ihaleye kimsenin katılmadığı söylenmesin diye katıldık. Belki bundan sonraki ihalelerde fiyatı daha da düşürürler'' diye açıkladı. İhaleyi izleyenler arasında, DYP İstanbul İl Teşkilatı'nın esi Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Maral Öztekin'in de bulunması dikkat çekti. İhalenin başlamasıyla izleyiciler arasında yerini alan Öztekin, verilen teklif zarfı komisyon üyelerince incelenmeye başlanınca, salondan ayrıldı.
KİRACININ DAVASI
Bu arada, Ataköy Marina'da kiracı olarak bulunan Ergun Berksoy'a ait Ero Turizm, kendi geleceğini en azından ''tazminat açısından'' garantiye almak amacıyla iki ayrı tedbir davası açtı. Ero Turizm adına Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi ve İstanbul Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuran Avukat Levent Erdoğan, işletmelerin satışından sonraki haklarının garantiye alınması amacıyla 410 milyar liralık tedbir konmasını istedi. Ero Turizm'in Emlak Bankası'yla yaptığı kira sözleşmesinin 1998 yılında biteceği belirtiliyor.
İhale Komisyonu Başkanı Birsen Aker de, açılan davanın açılan ihalenin yapılmasını engellemeyeceğini belirterek, ''Davacı taraf, tapuda kiracı olduğunu tespit ettirmek ve haklarını garantilemek istiyor. Bu ihaleyi engellemez'' dedi.
DEĞERİ ARTACAK
Ataköy Marina Genel Müdürü Murat Yüksel, bilirkişinin yaptığı değerlendirmede şubat sonu itibariyle, tesislerin bedelinin 773 milyar lira olarak belirlendiğini söyledi. Yüksel, ''İleride yapılacak ihalede, enflasyon nedeniyle fiyat düşüşü değil artışı söz konusu olabilir'' dedi. Ataköy Marina'da, Emlak Bankası'nın 12 milyar 55 milyon 30 bin lira nominal değerli yüzde 15.07, Vakıflar Bankası'nın 28 milyar 128 milyon 350 bin lira nominal değerli yüzde 35.16 ve Ataköy Turizm Tesisleri Ticaret A.Ş.'nin nominal değeri 39 milyar 184 milyon 390 bin lira olan yüzde 48.98 oranında hissesi bulunuyor.
(1995 yılında Reşat Altın 3.900.000 liraya satılıyormuş.)
Hürriyet Gazetesi 11 Mart 1995
Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com