22 / 12 / 2024

1996 yılında Beylikdüzü'nde 13.500 konuta yıkım kararı verilmiş!

1996 yılında Beylikdüzü'nde 13.500 konuta yıkım kararı verilmiş!

1996 yılında Beylikdüzü Gürpınar'da kaygan zemine 4 kat olması gereken binaların, belediyenin rantı fark edip izni ile 15 kata çıkarması nedeniyle İdare Mahkemesi, 13 bin 500 konut inşaatın yıkılmasına karar vermiş.



1996 yılında Beylikdüzü nde 13.500 konuta yıkım kararı verilmiş!


13.500 konuta yıkım kararı


Beylikdüzü Gürpınar'da arazi kaydığı için 4 kat olması gereken binalar belediyenin yasal olmayan izni ile 15 kata çıkınca mahkeme bölgede bulunan 3 birliğe bağlı 13 bin 500 konutun yıkılmasına karar verdi.


Ahmet ÇELİK


    Büyükçekmece'ye bağlı Gürpınar Belediyesi'ni suçlu bulan İstanbul 4'üncü İdare Mahkemesi 13 bin 500 konut inşaatının yıkılmasına karar verdi. Aralarında Jet-Pa'nın da bulunduğu Gürpınar, Pınarkule, Yeşilkent birliklerine ait 13 bin 500 konutun Gürpınar Belediyesi'nin nazım imar planlarında yaptığı yasal olmayan değişiklikler nedeniyle yıkılması gerekiyor.

    Mahkeme kararına gerekçe olarak şunları gösterdi:


   1989 yılında yapılan imar planları değiştirilerek, 1500 olan konut sayısını 13 bin 500'e çıkarıldı.

   Bölgedeki sosyal donatı alanları küçültülerek konut ve ticari alan olarak ayrıldı.

   Bölge kaygan yapısı gereği bu yoğunluğu kaldıramaz.

   Mahkeme daha önce de iki kez imar planlarının iptaline karar vermiş, ancak belediye her karardan sonra iptal edilen planları değiştirerek, ''Karar bir önceki planı içeriyor'' gerekçesiyle inşaat faaliyetlerini sürdürmüştü. Tüm davaları birleştiren mahkeme 19 Temmuz'da verdiği kararla belediyeyi suçladı.


Nasıl başladı?


   1989'da SHP'li Gürpınar Belediyesi bölge için imar planı hazırlattı. Plan heyelan bölgesi olması nedeniyle 1500 konuta göre yapıldı. Bayındırlık Bakanlığı'nca onaylandı. Halen Gürpınar Belediye Meclisi Üyesi Hurşit Şahin'e göre bölgedeki rantı fark eden belediye planı değiştirerek sayısını 8 bin 500'e çıkardı. Ancak yeni planlar hayata geçirilemedi.

    27 Mart 1994'de seçimi kazanan ANAP'lı Belediye Başkanı Veliddin Küçük 7 Ekim 1994'deki meclis toplantısında planı iptal ederek yerine 10 bin 870 konutu içeren yeni bir plan yaptı.

   Meclis üyeleri Hurşit Şahin, Zafer Şenol ve Fahrettin Yılmaz kararın iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme 19 Temmuz 1995'de inşaatların durdurulmasına karar verdi.

   Belediye mahkeme kararını geçersiz kılmak için yeni bir plan yaptı. Davacılar bunun üzerine aynı mahkemeye ikinci itirazlarını yaptı. Belediye ise 3 Ekim 1995'de üçüncü plan tadilatını yaptı. Tüm davaları birleştiren mahkeme 19.07.1996'da verdiği kararda belediye tarafından yapılan tadilatlarını yasaya aykırı bularak iptal etti.


Binalar denize kayacak


   Gürpınar Belediye Meclis Üyesi Hurşit Şahin, 6 şiddetindeki bir depremle tüm binaların denize kayacağını belirtti. Bunun mahkeme tarafından tayin edilen bilirkişi raporlarında da yer aldığını kaydeden Şahin, şu anda ''Mahkeme kararına rağmen inşaat faaliyetleri sürdürülüyor. Bu yasalara aykırı 1989 yılında yapılan planlara göre buradaki binaların yıkılması gerekiyor. En azından ilk aşamada inşaatların durdurulması ve yeni ruhsatların verilmemesi lazım.'' Gürpınar Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Bayraktar ise, ''1995 yılında yürütmenin durdurulmasına karar verilmiş. Bu karardan sonra yeni bir plan yapıldı ve inşaatlar devam etti. Şimdiki kararda planların iptal kararı var. Belediye karara itiraz etti. Sonucu bekliyoruz. Gereği bundan sonra yapılır'' dedi.

   Son günlerde televizyona verdiği reklamlarla adını duyuran Jet-Pa Satış Sorumlusu Engin Çakır Radikal'in sorusu üzerine önce böyle bir karara inanmadıklarını söyledi. Mahkemenin karar aldığı süreden bu yana sadece reklam için 1 trilyon harcadıklarını belirten Çakır, sonra da kararın geçerli olduğu bölgenin kendileriyle bir ilgisinin bulunmadığını ileri sürdü. Çakır inşaat yaptıkları bölgeinin 630 ada 1 parsel de bulunduğunu belirtirken, Gürpınar Belediyesi İmar Müdürlüğü yetkilileri, ''Parseller hamurlamadan sonra yeniden bölündü. Dolayısıyla 630 ada 1 nolu parse de aynı arazidedir'' dediler.


(1996 yılında Reşat Altın 7.464.000 liraya satılıyormuş.)


Radikal 20 Kasım 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön