23 / 12 / 2024

1996 yılında Türkiye, Tuna Nehri'nin geçtiği ülkelerden vergi alacakmış!

1996 yılında Türkiye, Tuna Nehri'nin geçtiği ülkelerden vergi alacakmış!

1996 yılında Marmara Denizi'ni kurtarmak için hazırlanan projeyle Türkiye, Avrupa Topluluğu'nun koyduğu Çevre Vergisi'nin bir benzerini, Marmara'yı kirleten Tuna Nehri'nin geçtiği ülkelere uygulayarak ''Tuna Vergisi'' alacakmış.



1996 yılında Türkiye, Tuna Nehri nin geçtiği ülkelerden vergi alacakmış!


Marmara'ya acil doping


TUNA VERGİSİ... Dünya Bankası, Marmara'nın kurtarılması için hazırlanan projenin, 20.5 milyon dolarlık bölümünü karşılayacak. Türkiye, Marmara'yı kirleten Tuna Nehri'nin geçtiği ülkelerden vergi alacak.


Önay YILMAZ


   GİTTİKÇE ölü bir deniz haline gelen Marmara Denizi'ni kurtarmak için Dünya Bankası kesinin ağzını açtı. Marmara Denizi için Kuzey Amerika'da bulunan Great Lakes Gölü'nün kurtarılmasıyla ilgili düzenlenen eylem planına göre hareket edilecek.

   Kurtarma çalışmalarına TUBİTAK, ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, İTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi katılacak.

   Türkiye, Avrupa Topluluğu'nun koyduğu Çevre Vergisi'nin bir benzerini, Marmara'yı kirleten Tuna Nehri'nin geçtiği ülkelere uygulayacak. Türkiye, projenin 8.5 milyon dolarlık (yaklaşık 850 milyar lira) bölümünü, Dünya Bankası ise 20.5 milyon dolarlık (yaklaşık 2 trilyon lira) bölümünü karşılayacak.

   Proje aşama aşama 11 görev bölümüne ayrılacak. Oşinoğrafik ve ekolojik özellikler; karasal kirlenmenin etkisi; deniz kaynaklı kirlenme; tehlikeli ve zararlı atıkların değerlendirilmesi; kirlenme kontrolü, en uygun arıtma teknolojileri; hukuksal, kurumsal yapı ve izleme stratejileri gibi yöntemler izlenecek.


(1996 yılında Reşat Altın 7.464.000 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 30 Kasım 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön