23 / 11 / 2024
fuzul

1996 yılında Yeşilköy'deki askeri tesisler kaldırılacakmış!

1996 yılında Yeşilköy'deki askeri tesisler kaldırılacakmış!

1996 yılında Atatürk Havalimanı'nın yarısı Türk Hava Kurumu'na hizmet veriyormuş. İstanbul'un ortasında kalan askeri hava tesisinin ''stratejik olarak'' önemini yitirmesi ve havaalanının yetersiz kalması, askeri tesislerin kaldırılmasını gündeme getirmiş.




1996 yılında Yeşilköy deki askeri tesisler kaldırılacakmış!


Yeşilköy'deki askeri tesisler kaldırılıyor


   Bir süre önce Yeşilköy Atatürk Havalimanı'ndaki rezaleti yazmaya çalıştım. Havalimanındaki sıkıntıyı hepimizin bildiğini ancak Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü'nün bir vurdumduymazlık içinde olduğunu anlatmaya çabalamıştım. Çünkü bütün bu sıkıntılara rağmen alınacak küçük önlemlerle vatandaşın rahatlatılacağına inanıyorum. 

   Bu yazı üzerine Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir bir açıklama gönderdi. Gerçi açıklamada benim üzerinde hassasiyetle durduğum konularla ilgili ayrıntı yok ama, bana göre daha önemli bazı yeni haberler var. Bugün açıklamadan yola çıkarak bu yeniliklerden söz etmek istiyorum.


Askeri tesisler


   Atatürk Havalimanı içinde ''artık yer kalmadı'' deniyor. Oysa bu havalimanının neredeyse yarısı Türk Hava Kuvvetleri'ne hizmet veriyor. Yeraltı ve yerüstündeki koruganlarda uçaklar var. Bu uçaklar eğitim uçuşlarını bu limandan yararlanarak yapıyor. 

   Yeşilköy Havalimanı yapıldığında bu askeri tesisin varlığı hissedilmiyordu bile, çünkü o dönemlerdeki hava trafiği böylesine yoğun değildi. Oysa şimdi durum farklı.

   Ayrıca İstanbul'un ortasında bir askeri hava tesisisin bulunması da ''stratejik olarak'' eski önemini yitirdi.

   Şimdi Bakan Menzir'in açıklamasında ''Bu tesislerin başka bir yere nakli için görüşmelerin sürdürüldüğünü'' öğrendim. Eğer askeri tesis alanı da Atatürk Havalimanı'na katılabilirse bu alan daha çok uzun süre hizmet verecek kapasiteye çıkarılabilir.


Polis okulu ve Çorlu


   Atatürk Havalimanı alan için büyük bir arazi de bundan 8-10 yıl önce Polis Koleji'ne verilmişti. O arazi zamanında niçin DHMİ ya da THY tarafından satın alınmamıştı, kimse bilmiyor. Oysa özellikle pistlerin genişletilmesi için bu bölge çok elverişli. Necdet Menzir Emniyet'ten gelme bir isim. Önerim, bu alanın da Atatürk Havalimanı'na katılmasını sağlayacak girişimde bulunmasıdır. 

   Menzir'in açıklamasında Çorlu'ya yapılacak ikinci havaalanının da müjdesi var. Menzir ''Çorlu'daki havaalanının yeni turizm mevsimine yetiştirilmesi halinde Bağımsız Devletler Topluluğu'ndan gelen uçakların burayı kullanacağı ve Atatürk Havalimanı'nda büyük ferahlama olacağını'' söylüyor.

   Açıklamada doğal olarak yeni terminal binasının ihale edildiği 30 ay sonra İstanbul'un mondern bir havaalanına kavuşacağı da bildiriliyor. Açıklamada ayrıca mevcut alanında makyajlarla düzeltilmesi yerine kalıcı önlemlerin alınacağından söz ediliyor. Ancak baştan da dediğim gibi yatırımlar sonra erinciye kadar alınacak ''kalıcı'' önlemlerden ayrıntılı biçimde söz edilmiyor.

   Benim kastettiğim ise mevcut duruma müdahale edilmesi. Oysa DHMİ'nin bu konuda bir girişimi göze çarpmıyor.


Sabah 2 Ekim 1996



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön