04 / 05 / 2024

2. derece tarihi eser binalar!

2. derece tarihi eser binalar!

Yapılan yasal düzenlemelere göre tarihi eserler kaç kategoriye ayrılıyor? Tarihi eser bina dereceleri nelerdir? 2. derece tarihi eser binaların satışı mümkün mü? İşte sorularınızın yanıtı...



Tarihi eser bina dereceleri!

Tarihi eser niteliği taşıyan yapılar 3 Kategoride karşımıza çıkıyor. Bunlar: 1. derecen tarihi eser, 2. derecen tarihi eser ve 3. derecen tarihi eser şeklinde tanımlanıyor.


1. Derece tarihi eserler

İçinde ve dışında aynen korunması gereken yapılar şeklinde ifade ediliyor.


2. Derece tarihi eserler

Asıl hüviyetini muhafaza ile birlikte ufak tefek değişiklikler yapılabilen yapılar olarak tanımlanıyor.


3. Derece tarihi eserler

Tarihi yapı hüviyetinde Anıtlar kurulunun kabul edebileceği bir takım değişiklikler yapılabilen yapılar şeklinde karşımıza çıkıyor.


Peki bu yapılardan hangileri alınıp satılabiliyor? Hangileri artık "bina" olarak tanımlanmıyor? Tarihi eser niteliği taşıyan binaların satışı mümkün mü, diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


3. derece tarihi eser olan bina tanımı artık kullanılmıyor. 


1. derece tarihi eser olan binalar, hem içi hem dışıyla bir kültür ve sanatı yansıtıyorlar. Herhangi bir onarım ya da restorasyon işinde, binaların içinin ve dışının aynen korunması gerekiyor. 


2. derece yapılarda ise dönemin özellikleri bulunmuyor. Cephe mimarisiyle yapılan, tarihsel kimliği olan, çoğu da konut olarak kullanılan bu binalar daha sade, süsten uzak, düz binalar şeklinde yapılmış oluyorlar. Bu binalarda ufak tefek değişiklikler yapılabiliyor, içinde yeni fonksiyonlar yaratılabiliyor.


2. dereceden tarihi eserler ve bütün tarihi eserler Kültür Bakanlığına ve tarihi eserlerle ilgili yetkili müdürlüklere bağlı. 


Eğer yapının tarihi eser olduğu onaylıysa şahısların bunları satın alıp bunların içinde ikamet etmeleri yasaktır. 



Tarihi eser dereceleri!
Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu!



Geri Dön