Sektörel

2. el konut fiyatları neden düşüyor? 

Konut fiyatları son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. İkinci el konut fiyatlarındaki düşüş göze çarparken, pek çok kişi de bunun sebebini merak ediyor. Peki 2. el konut fiyatları neden düşüyor? 

Konut fiyatları son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alırken 2. el konutlarda maliyetinden daha ucuza satılan konutlar dikkat çekiyor. Peki 2. el konut fiyatları neden düşüyor? 

Gazete Duvar'dan Süleyman Karan imzalı habere göre son günlerde gündemden düşmeyen konut sektöründeki durgunluk ve inşaat maliyetlerindeki artış gayrimenkul piyasasında sıkıntının artarak süreceğini işaret ediyor. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre inşaat maliyetleri giderek daha da a yükselmeye devam ederken, konut fiyatlarında artışlar da maliyet artışının gerisinde kaldı. Azalma gösteren söz konusu bu talep sebebiyle konut üreticileri maliyeti fiyatlara yansıtamadı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ‘inşaat maliyet endeksi’ ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıkladığı yeni ‘konut fiyat endeksi’ kıyasladığı zaman son aylarda konut fiyatlarındaki artışın maliyet artışının gerisinde kaldığı görülüyor. Paylaşılan detaylara göre söz konusu bu durum potansiyel alıcı için fırsat, ancak sağlıklı ve sürdürülebilir bir eğilim değil. 

Talebin zayıf olduğu dönemlerde fiyat artışları maliyetlerin gerisinde kalabilir, fakat uzun dönemde bu iki artış paralel gitmek durumunda... Şimdilik müteahhitler kâr marjından mecburen taviz veriyor. Çünkü başlanmış olan ve de bitirilmesi gereken bir proje söz konusu. Fakat piyasa açıldığı, yeni konut projeleri hayata geçtiği zaman, üreticiler de yeni maliyete göre fiyatlama yapacak. Son günlerde sık sık gündeme gelen 2. el konutlarda da başka bir etmen fiyatların aşağı çekilmesini getiriyor. 2. el konut pazarında maliyetinden daha ucuza satılan konutlar var. Özellikle mevduata dönmek isteyen, nakde ihtiyacı olan veya farklı bir yatırım planlayan mülk sahipleri yüzde 20’ye ulaşan oranlarda indirim yapıyor. 

Hem mevduat faizlerinde yaşanan artış hem de konut kredilerindeki artış 2. el konut fiyatlarının düşmesini getiriyor. Birincisi konutunu satıp mevduat faizinden yararlanmak isteyen mülk sahiplerinin artan arzı nedeniyle, 2.'si de konut kredilerinin faizlerinin yüksek olması nedeniyle talebin daralması sebebiyle... Piyasada şu anda biriken bir talep söz konusu. Bu sebeple piyasa hareketlenince fiyat artışı kaçınılmaz olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın resmi olarak açıkladığı son verilere göre, konut fiyat endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1.3, bir önceki senenin aynı ayına göre nominal olarak yüzde 45 arttı, reel şekilde de yüzde 14.9 azaldı. Yeni ve 2. el ayrımı yapılmadan bakıldığında, ülke genelinde ortalama metrekare fiyatı 33,459 liraya çıktı. Yani 100 metrekare evin ortalama fiyatı 3.3 milyon lirayı aştı. Megakent İstanbul’da ortalama metrekare fiyatı 47,298 liraya, başkent Ankara’da 26,930 TL’ye, İzmir’de de 38,874 TL’ye çıktı. 

 

Kiracılar için tehlike çanları çalmaya başladı! O tarihte kiraya verilecek konut bulunamayacak!

Hamza Dağ'dan CHP'nin 'kentsel dönüşüm kredileri onaylanmadı' iddiasına tepki!

SGK, 7 ilde arsa, arazi, konut, lojman ve bina satıyor! Ankara ve İstanbul'da aralarında!