22 / 12 / 2024

2000 yılından bu yana Didim'de yabancılara 15 bin konut satıldı!

2000 yılından bu yana Didim'de yabancılara 15 bin konut satıldı!

Yabancılara en fazla konut satışının gerçekleştirildiği kentlerden Aydın'a yerleşen yabancılar, ülkelerine de dönmek istemiyor. Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun '2000 yılından bu yana Didim'de yabancılara 15 bin konut satıldı' dedi.



Yılın 10 ayında yabancılara en fazla konut satışının gerçekleştiği üçüncü il konumundaki Aydın'a yerleşen yabancılar, ülkelerine dönmek istemiyor. 


Didim Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Osman Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçeye gelen turistlerden bir bölümünün, konut satın alarak yerleşme kararı aldığını söyledi. 


Didim'in doğal güzellikleri ve rahat yaşam koşulları nedeniyle yabancılar için cazibe merkezi haline geldiğini anlatan Coşkun, yöre halkının sıcak tavrının da bunda etkili olduğunu belirtti. 


-Yabancılar 15 yılda 15 bin konut satın aldı


Coşkun, başta İngilizler olmak üzere, Hollanda, Belçika, Fransa, Rusya, Libya, İran, Azerbaycan gibi ülkelerden yabancıların Didim'den konut edindiğine işaret ederek, şunları kaydetti: 


"Yabancıların Didim'den konut almasının en büyük nedeni, iklimi ve doğal güzellikleri. Ayrıca doğal ürünlerin ön plana çıkması, ucuz olması, Türk insanının sıcak yapısı da yabancıların buraya yerleşmesinde etkili oluyor. Konut fiyatları da cazip olunca yabancılar daha proje aşamasından inşaatlara dahil olarak konut ediniyorlar. 2000 yılından bugüne kadar Didim'de yabancılara 15 bin konut satışı gerçekleşti. Konut alan yabancıların yüzde 70'ini İngilizler oluşturuyor."


-"Halkımız yabancıları bağrına bastı"


Didim'e yerleşen yabancıların gerek yerel ve mahalli yönetim, gerekse de Türk vatandaşlarının destekleri ile uyum sürecinde sıkıntı yaşamadığını ifade eden Coşkun, bu tablonun konut satışının hızlanmasında etkili olduğunu vurguladı. 


Yabancıların maddi durumlarına göre 70 bin liradan 500 bin liraya kadar fiyat aralıklarında konutlar alabildiğini dile getiren Coşkun, şöyle devam etti: 


"Yabancılar burada yaşamaya karar verince, süreç içerisinde onların yaşamını kolaylaştırmaya dönük çeşitli adımlar atıldı. Mesela bir dönem belediye meclis kararı ile yabancıların su faturaları İngilizce basıldı. Resmi kurum ve kuruluşlarda İngilizce bilen görevliler istihdam edildi. Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla yabancılara yönelik Türkçe kursları açıldı. Hatta mezarlıkta Türk ve yabancı uyruklu vatandaşlar birlikte defnedilmeye başlandı. Yabancıların çocukları Türk okullarına yazıldı, eğitimlerini rahatlıkla burada sürdürmeye başladı. Halkımız yabancıları adeta bağrına bastı. Tüm bu uygulamalardan büyük memnuniyet duyan yabancılar artık ülkelerine dönmeyi akıllarının ucundan dahi geçirmiyor."


-Talep artıyor


Kuşadası Emlak Müşavirleri Yardımlaşma ve Yaşatma Derneği Başkanı Müslüm Yıldırım ise ilçenin yurt dışındaki fuarlardaki tanıtımlarının, ayrıca inşaat şirketlerinin de yurt dışı satışı için yaptıkları çalışmaların yabancıların ilgisinde etkili olduğunu bildirdi.


İlçenin deniz kıyısında olması, doğal güzellikleri, Meryem Ana ve Efes gibi tarihi mekanlara yakınlığı nedeniyle turistlerin beğenisini topladığını ve yerleşmeye karar alanların sayısının hızla artığını aktaran Yıldırım, "İlçede Avrupalılar'dan sonra, özellikle son yıllarda Ortadoğu'dan gelenler konut sahibi olmaya başladı" dedi.


-"Yazı da, kışı da çok güzel"


Konut alarak Aydın'a yerleşen yabancılar da Türkiye'de olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.


Didim'e 18 yıl önce turist olarak gelen 64 yaşındaki İngiliz vatandaşı, emekli eczacı Lorraine Toms, ilçeye hayran kaldığını ve burada yaşama kararı alarak konut edinip yerleştiğini söyledi.


Çocukları İngiltere'de olmasına rağmen kendisinin Didim'de yaşadığını ifade eden Toms, "Didim'in havası, yemekleri, organik ürünleri, yaşam koşulları, insanların sıcaklığı beni çok etkiledi. Yazı da, kışı da çok güzel. Türk arkadaşlarım bana Türk yemekleri yapmayı öğretti. Ben de onlar gibi yaşamaya çalışıyorum. Kısa sürede alıştım. İki oğlum İngiltere'de yaşıyor ama oraya bir daha dönmek istemiyorum. Hatta işlerim nedeniyle ülkeme gittiğimde fazla kalamayıp bir an önce Didim'e dönmek için sabırsızlanıyorum" diye konuştu. 


-"Dönmeyi düşünmüyoruz"


İngiliz vatandaşı 57 yaşındaki Peter Burniston da eşi ve çocuklarıyla 12 yıl önce tatil için geldikleri Didim'e yerleştiklerini ve mutlu bir hayat sürdürdüklerini anlattı. 


Ülkelerine dönmek istemediklerini dile getiren Burniston, "Didim'in doğası, iklimi, denizi çok güzel. Ürünler organik ve sağlıklı. Her şeyinden çok memnunuz. Bir daha İngiltere'ye dönmeyi düşünmüyoruz. Yaşamımızı burada sürdürmeye devam edeceğiz. Çok sayıda Türk arkadaşımız oldu ve onları çok seviyoruz" ifadelerini kullandı.  


AA


Geri Dön