27 / 04 / 2024

Birleşik Krallık'ta konut fiyatları 2020 yılından bu yana en güçlü başlangıcını yaptı!

Birleşik Krallık'ta konut fiyatları 2020 yılından bu yana en güçlü başlangıcını yaptı!

İngiliz konut piyasası 2024'ün başında yeniden canlanma sinyalleri verirken ortalama konut fiyatları 2020 yılından bu yana yıla en güçlü başlangıcını yaptı.



İngiliz konut piyasası 2024'ün başında yeniden canlanma sinyalleri verdi ve ortalama konut fiyatları da 2020 yılından bu yana yıla en güçlü başlangıcını yaptı. Rightmove anketinden elde edilmiş olan resmi veriler, 3 Aralık - 6 Ocak tarihleri arasında satışa çıkarılan konutların fiyatlarında yüzde 1,3'lük bir artışa işaret ederek son dört senenin en büyük Aralık-Ocak artışına işaret etti ve genel olarak bu dönemde görülen ortalama artışı aştı.

Fiyatlarda yaşanan bu artış, Noel öncesi faaliyetlerdeki yavaşlamalardan sonra 2024 yılının Ocak ayının başında konut fiyatlarında görülen geleneksel artışla aynı zamana denk geliyor. Rightmove'da emlak bilimi direktörü olan Tim Bannister, olumlu eğilimi yorumlayarak, 2024 yılının başlarındaki verilerin artan ivmeye ve piyasa iyimserliği için nedenlere işaret ettiğini iddia etti.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre piyasadaki toparlanmayı daha da destekleyen Rightmove, 2024 yılının Ocak ayının ilk haftasında bir önceki senenin aynı haftasına kıyasla anlaşmalı satış sayısında yüzde 20'lik bir artış olduğunu belirtti. Ayrıca alıcı talebi de yüzde 5 oranında artmış ve piyasaya çıkan ev sayısı yüzde 15 oranında yükseldi.

Birleşik Krallık ta konut fiyatları 2020 yılından bu yana en güçlü başlangıcını yaptı!

İngiltere'deki konut piyasası koronavirüs salgını esnasında önemli bir patlama yaşamış ve resmi istatistiklere göre fiyatlar yüzde 25'in üzerinde artış göstermişti. Fakat, eski Başbakan Liz Truss'un bütçe planlarının ekonomik yansımalarından etkilenen piyasa faaliyetleri 2022 yılının sonuna doğru yavaşladı ve bu da daha yüksek ipotek maliyetlerine ve 2023 yılı boyunca artan İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarının soğuma etkisine neden oldu.

Olumlu işaretlere rağmen, 2024 yılının Ocak ayındaki fiyatlar geçen senein aynı dönemine kıyasla hala yüzde 0,7 daha düşük. Bununla beraber ortalama ipotek oranları Temmuz 2023'te beş yıllık sabit vade için yüzde 6,11'den yüzde 4,86'ya düşmüştür.

Finansal piyasalarda İngiltere Merkez Bankası'nın Mayıs'tan itibaren faiz oranlarını 15 senenin zirvesi olan yüzde 5,25'ten aşağı çekeceği beklentisi hakim. İngiltere'nin en büyük mortgage kredisi veren kuruluşu Halifax'ın raporu gibi diğer göstergeler de 2023 yılının Aralık ayında konut fiyatlarında aylık yüzde 1,1'lik bir artış ve son sekiz ayın ilk yıllık artışını da gösterdi.

Fakat Bannister, son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut piyasasının mevcut ivmesine rağmen, potansiyel alıcıların yüksek mortgage oranları ve devam eden hayat pahalılığı krizi sebebiyle hala mali baskıyla karşı karşıya kalabileceği konusunda önemli uyarılar yaptı. Bannister ayrıca, Başbakan Rishi Sunak'ın senenin ikinci yarısında yapılacağını söylediği ulusal seçimlere giden haftalarda konut piyasasındaki hareketliliğin yavaşlayabileceğini de kaydetti.

 

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira tespit davası masraflarını kim öder?

Kiracı mağduru ünlü doktor isyan etti: Bu ülkede yapılacak en mantıksız yatırım, evini kiraya vermek!

Böyle ev ilanı görülmedi! Ev alana savaş jeti hediye ediliyor! 


Geri Dön