23 / 07 / 2024

2000 yılından sonra emekli olanlar havalara uçacak! Bu yöntemle maaşınız yüzde 20 artacak!

2000 yılından sonra emekli olanlar havalara uçacak! Bu yöntemle maaşınız yüzde 20 artacak!

Emeklilik hayalini her çalışan kurar. Belli şartları yerine getirenler SGK tarafından emekli olabilir. Emekli olunca daha fazla maaş almak ister misiniz? İşte detaylar!




Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK); yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi kriterleri yerine getirenlere hayatının geri kalanı boyunca emekli maaşı veriyor. Kimin ne kadar maaş alacağı ise çeşitli kriterlere bağlı olarak değişiyor. Yapılan prim ödemeleri başta olmak üzere yaş, sigortalılık süresi ve dahil olunan sigorta kolları, emekli maaşlarını da doğrudan doğruya etkiliyor. Bazı vatandaşların da daha yüksek emekli maaşı alma hakkı bulunmaktadır. SGK'ya göre, 2000 yılından önce BAĞ-KUR'lu olan vatandaşlar için bu mümkün olabiliyor.

MAAŞINI YÜZDE 20 DAHA FAZLA OLSUN!

Çalışma hayatı süresince hem SSK'da, hem de BAĞ-KUR'da sigortalı geçmişi bulunan kişiler için açıklamalarda bulunan yetkililer, emekli maaşlarında son 2 bin 520 güne ait olan prim statüsüne bakıldığını belirtti. Bu bilgilere göre bu 7 yıllık süre içerisinde hangi kolda daha fazla prim ödemesi mevcut ise vatandaşın o kolun şartlarına göre emeklilik hakkına sahip olur. BAĞ-KUR'dan SSK'ya geçilmesi ve prim ödemesinin SSK'ya daha fazla olması halinde ise yüzde 20'ye kadar daha fazla maaş alınabiliyor.

PRİMLER EŞİT YAPILIRSA MAAŞ HESABI NASIL YAPILIR?

Emekli maaşı hesabı için son 7 yıla ait prim ödemelerinin göz önüne alındığını ve en yüksek prim ödemesi hangi kolda ise oradan emekli olunacağını belirten konunun yetkili isimleri, primlerin eşit olması durumunda ise son statünün dikkate alındığını dile getirdi.

Yani sigortalı kişi son 7 yıllık çalışma hayatında hem BAĞ-KUR'a, hem de SSK'ya bağlı olarak prim ödemesi yapmış ve her iki kola yatırılan prim ödemeleri de eşit bulunuyor ise kişi en son prim yatırılan statü baz alınarak emekli edilir. İkramiye ve diğer ek ödeme tutarları da o statüye bağlı olarak hesaplanmaktadır.

Kentsel dönüşüme hızlı çözüm! 19 maddede...

Ev sahipleri de kiracılar da gözünü dört açsın! Faizle tazminat davası açılabilir! Takibi elden bırakmayın!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön