29 / 06 / 2024

Dükkan kiraları 1955 yılından sonra serbest bırakılmış!

Dükkan kiraları 1955 yılından sonra serbest bırakılmış!

1954 yılında, İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Birliği'nin üçüncü kogresinde dükkan kiraları görüşülmüş. Buna göre 1955 yılından sonra dükkan kiraları serbest bırakılması kararlaştırılmış...



1954 yılında dükkan kiralarına yönelik kritik bir karara varılmış. Alınan kararda, dükkan kiraları 1955 yılından sonra serbest bırakılacakmış. Söz konusu haber 30 Haziran 1934 yılında Vatan Gazetesi'nde  '' Esnaf birliği kongresinde dükkan kiraları mevzuu görüşüldü'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

Esnaf birliği kongresinde dükkan kiraları mevzuu görüşüldü

İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Birliğinin üçüncü kongresi dün saat 15'te eski Eminönü Halkevinde yapılmıştır.
Yüz seksen dört delegeden 175'inin iştirakiyle yapılan kongreyi, İstanbul Milletvekili Necmi Ateş, konfederasyon başkanı Abdullah Canes ve Bursa Esnaf Dernekleri temsilcisi takip etmiştir. Birlik başkanı Yusuf Incegüzel toplantıyı kısa bir konuşmayla açmış, Nurettin Bulak kongre başkanlığına seçilmiştir.

Faaliyet, hesap ve murakabe raporlarının okunmasından sonra tenkitlere geçilmiştir. Faaliyet raporunda 1955' ten sonra serbest bırakılacak olan ticarethane kiralarının, bu çok küçük sermayeli ve kår haddi içinde çalışmaya mecbur tutulan esnafa tesir edeceği ileri sürülerek kanunun tädili hakkındaki çalışmalar izah edilmiştir.

Ayrıca Türk Migro Teşkilatına temas edilerek teşkilatın şehrin istihsal bölgeleriyle münasebetini tanzim etmesi ve mevsim boyunca, müstakar fiyatla gıda maddesini satıcı esnafın  elinde bulundurmak suretiyle dürüst bir toptancı hizmeti yapmasının faydalı olacağı belirtilmiştir.

Raporların ittifakla kabulünden sonra dilekler faslına geçilmiştir. Bu mevzuda söz alan delegeler bilhassa Kira Kanunu üzerinde durmuşlardır. Seçimleri müteakip kongre çalışmaları sona ermiştir.

1939 yılında çimentonun yeni fiyatı 15 TL olmuş!
1937 yılında Karaköy'den Tophane'ye kadar uzanan cadde üzerindeki binalara yıkım kararı! İşte nedeni!

 


Geri Dön