22 / 12 / 2024

2002 yılında Cibali Tütün Fabrikası üniversite kampüsüne dönüştürülmüş!

2002 yılında Cibali Tütün Fabrikası üniversite kampüsüne dönüştürülmüş!

Haliç kıyısında 1884 yılında ünlü mimar Alexandre Vallaury'ye yaptırılan, 35 bin metrekare kapalı alana sahip, Cibali Tütün Fabrikası 2002 yılında 18 milyon dolar harcamayla üniversite kampüsüne dönüştürülmüş.



2002 yılında Cibali Tütün Fabrikası üniversite kampüsüne dönüştürülmüş!


Tütünde HAS eğitimi


118 yıllık Cibali Tütün Fabrikası 18 milyon dolar harcamayla büyük bir değişim geçirdi. Kadir Has Üniversitesi şimdi o binada 1300 öğrenciye eğitim veriyor


    MİLLİ eğitime yaptığı katkılarla tanınan işadamı Kadir Has, Haliç kıyısındaki Cibali'de yıl başında hizmete açtığı üniversite binası için en az üç yeni üniversite binası yaptıracak kadar para harcadı. 118 yıllık tütün fabrikası binasını tam 18 milyon dolara restore ettirerek modern bir üniversite kampüsüne dönüştüren ünlü sanayici, binanın kullanım hakkını da yalnızca 29 yıllığına aldı.

    Has'ın restoresiyle büyük bir değişim geçiren binada halen beş fakültede bin 300 öğrenci eğitim görüyor. Tıp, fen, edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik, iletişim, güzel sanatlar ve mimarlık fakültelerinin yer aldığı kampüste, açık ve kapalı spor salonları, kongre merkezi, tiyatro ve sinema salonları ile bilgisayar laboratuvarları bulunuyor. Şu ana kadar 13 lise binası yaptırarak devlete hediye eden Kadir Has ticaretten kazandıklarını hayır işlerine harcamanın kendisine yaşattığı mutluluğu sık sık dile getirerek bu yöndeki hizmet ve bağışlarının süreceği işaretini de veriyor.


HAS'IN GÖZBEBEĞİ


    Kadir Has Üniversitesi'nin Cibali binası üniversitenin de gözbebeği. Bahçelievler Kadir Has Center, Group Florence Nightingale Metropol, Selimpaşa Kampüsü ve Hasan Yelmen Eğitim Vakfı Eğitim Tesisleri'ne de sahip olan üniversitenin öğrencileri aldıkları eğitimin niteliklerine göre binalara dağılıyorlar. Öğrencilerin yüzde 40'ının bursla okuma olanağı bulduğu üniversitenin kampüslerine dileyen öğrenciler ücretsiz servislerle ulaşabiliyor. Kent dışından gelecek öğrencilerin barınma sorunu da Kredi Yurtlar Kurumu ile özel yurtlar tarafından karşılanıyor. Dileyen öğrenciler de kampüs çevresinde kendileri için uygun bir daire bulabiliyorlar. Öğrencilerin beslenme sorunu da okul içinde çözülmüş. Bir çok kafe ile iki büyük restoran 35 bin metrekare kapalı alana sahip kampüs içinde öğrencilere hizmet veriyor.

    Cibali'deki tütün fabrikası 1884 yılında devrin padişahı 2.Abdülhamid tarafından dönemin en ünlü mimarlarından olan Alexandre Vallaury'ye yaptırılmış. Tasarımı Hovsep Aznavur tarafından geliştirilen ve Eugene Bottazi'nin yaptığı eklemelerle genişletilen binanın tarihi tüm özellikleri restorasyon tarafından büyük bir hassasiyetle korunmuş.


Şenol BAŞTAKAR


(2002 yılında 1 dolar 1.542.744 liraya, Reşat Altın ise 118.400.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 18 Temmuz 2002



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön