30 / 04 / 2024

2002 yılında Haliç'e teleferik gelecekmiş!

2002 yılında Haliç'e teleferik gelecekmiş!

2002 yılında Eyüp ile Piyer Loti arasında yapılacak teleferik projesini Anıtlar Kurulu'nun onaylamasıyla, proje ihaleye çıkacakmış. 670 metre uzunluğunda olacak teleferik ile Haliç manzarası kuşbakışı izlenilecekmiş.



2002 yılında Haliç e teleferik gelecekmiş!


Haliç'e teleferik geliyor


Altın Boynuz taçlanıyor. Gürtuna'nın hayali olan projeyle, Piyer Loti Kahvesi ile Eyüp arasında havadan yolculuk yapılacak


Genco SABANCI


    Piyer Loti Kahvesi'nden görülen muhteşem Haliç manzarası, yakında teleferik gezisi ile de doya doya izlenebilecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna'nın ''Hayalim'' dediği ve birtakım bürokratik engellerden dolayı geciken proje, şimdi ihalesinin yapılmasını bekliyor.


Anıtlar Kurulu onayladı


    2000 yılı biri fiyatlarıyla 2.5 trilyon liraya mal olması planlanan Haliç'teki teleferik projesi, bölgenin SİT Alanı olması nedeniyle Anıtlar Kurulu'na gönderilmişti. Kurul tarafından onaylanan proje, şimdi Başkan Gürtuna'nın masasında onay bekliyor. Eyüp ile Piyer Loti arasında yapılacak olan proje, Gürtuna'nın da onay vermesinin ardından, ihaleye çıkarılacak ve kazanan firma, hemen inşaata başlayacak.


670 metreyi katedecek


    İstanbullular'a tarih ve doğa içinde gezinti yapabilme olanağı sağlayacak teleferik, 670 metre uzunluğunda olacak. Projeye göre, teleferiğin bir ayağı Eyüp Lisesi'nin Unkapanı tarafında, diğer ayağı ise Piyer Loti'de olacak. Çelik halatlar üzerinde hareket edecek teleferik, Eyüp Mezarlığı'nın da 15-20 metre üzerinden geçecek. Gerekirse, bir üçüncü ayak da mezarlığın uygun noktasına dikilecek.

    İstanbul'un ilk ve tek teleferiği ise 1992 yılında dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sözen tarafından Maçka Demokrasi Parkı'nda yapılmıştı.


Akşam 25 Şubat 2002



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön