29 / 04 / 2024

2004 yılında inşaat sektörünün umudu Avrupa Birliği!

2004 yılında inşaat sektörünün umudu Avrupa Birliği!

2004 yılında Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından başlatılmış olan 'İnşaat Sektörü Stratejik Plan Araştırması'na göre, Türkiye AB'ye tam üyelik yolunda ve ekonomik istikrarla sektör uzun ve kısa vadede hedefine ulaşabilecekmiş.



2004 yılında inşaat sektörünün umudu Avrupa Birliği!


İnşaat sektörünün umudu AB


    TÜRKİYE Müteahhitler Birliği'nce 6 ay önce başlatılmış olan 'İnşaat Sektörü Stratejik Planı Araştırması' sektörün geleceğine ışık tutacak sonuçlarını vermeye başladı. 

    Marmara Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyelerinden oluşan 3 kişilik bir grup tarafından yapılan araştırma kapsamında inşaat sektörünün güçlü ve zayıf yönleri ile karşı karşıya bulunduğu fırsat ve tehditler de analiz edildi. Araştırmada orta ve uzun dönemde ulaşılması gereken 3 stratejik amaç şöyle sıralandı: Yapı üretiminde kalitenin artırılması, yerli sermayenin geliştirilmesi ve fiziksel sermayenin geliştirilmesi (ürün kalitesinin yükseltilmesi, teknolojik yenilik ve AR-GE). Yine aynı grup tarafından yapılmış ve Türkiye İktisat Kongresi'nde de sunulan inceleme sonucunda sorunlarına çözüm üretilmesi halinde inşaat sektörünün Türkiye'nin AB'ye tam üyelik perspektifine, yüksek oranlı istikrarlı büyüme hızının sağlanmasına, ekonominin rekabet gücünün arttırılmasına ve yoksullukla mücadeleye büyük katkılar sağlayabileceği ortaya konulmuştu. Araştırmacılar bu çalışmanın birinci bölümünü 'İnşaat sektörünün yolunu açmak üzere mikro düzeyde yapılacak her iyileştirme ekonominin genelinde çok büyük geri dönüşler yaratır' teşhisi ile noktalamışlardı. İkinci bölümünde ise Türkiye'nin ve inşaat sektörünün önümüzdeki 10 yıllık dönemine ışık tutmak üzere iyimser, karamsar ve ılımlı olmak üzere 3 farklı gelecek senaryosu geliştirdiler ve ''2005-2014 yılları arasında Türkiye'de ve inşaat sektöründe neler olabilir?'' sorusuna yanıt aradılar. Araştırmaya göre oluşturulan modeller inşaat sektörü açısından en iyi sonucu AB'li senaryoda verdi. Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda, inşaat sektörünün hem yarattığı katma değer, hem de sağladığı istihdam açısından ciddi boyutta bir büyüme göstermesi bekleniyor. Buna göre 2003 yılında 43 milyon metrekare olan inşaat yapı ruhsatının 2014 yılında 98 milyon metrekareye ulaşması yüksek bir olasılık. Bu, yaklaşık yüzde 129'luk bir artış anlamına geliyor.


Hürriyet 11 Haziran 2004



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön