28 / 04 / 2024

2019 inşaat sektörünün toparlanma yılı olacak!

2019 inşaat sektörünün toparlanma yılı olacak!

İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi meclis üyesi Niyazi Gültekin 2018 yılında inşaat sektörünün en kötü dönemini yaşadığını, "2019 yılında ise sektörün yeni projeler üretmek yerine stokları tüketmeyi hedeflediğini" dile getirdi!



İnşaat Sektörünün 2018'deki faaliyetlerini değerlendiren ve 2019 ile ilgili beklentilerini açıklayan Niyazi Gültekin önemli açıklamalar yaptı. Sektörün eski günlerine dönebilmesi için faizlerin mutlaka düşmesi gerektiğini dile getiren Niyazi Gültekin 2019 yılından umutlu olduklarını söyledi. 

İnşaat Sektörünün 2018'de çok zor bir süreç yaşadığını da dile getiren Niyazi Gültekin, "24 haziran seçimlerinden önce başlayan ekonomik krizden en fazla inşaat sektörü etkilendi. Konut kredisinde faiz ortalaması yüzde 2.75'lere yükseldi. İnşaat maliyetleri yüzde 40'tan fazla arttı. Birçok meslektaşımız bu ekonomik koşulların altından kalkamayıp konkordato ilan etmek zorunda kaldı. Konkordato ilan edenler arasında büyük firmalar da var. Çok sayıda inşaat yarım kalmış vaziyette. Bu sürecin 2019'da sona ereceğini ve 2019 yılının sektör için daha güzel geçeceğini umut ediyoruz" dedi.

Sektörün 2019 hedefleri ile ilgili görüşlerini aktaran Gültekin sözlerini şu şekilde sürdürdü, " Bu yıl çok az proje lansmana çıkacaktır. Sektörün en büyük önceliği mevcut projeleri tamamlayıp, stokları eritmek. Türkiye'de 2 milyona yakın konut satılmayı bekliyor. Bu konutların satılması için faizlerin düşmesi gerekiyor. Kamu bankalarının başlattığı 0,98 faiz kampanyası sektöre bir hareket getirdi ancak yeterli değil. 0,98 faiz kampanyasının müteahhite maliyeti çok yüksek. 0.80'lik maliyeti müteahhitler karşılıyor. Faiz oranlarının yıl sonuna kadar yüzde 1'in altına düşmesi gerekiyor. Merkez Bankası'nın ilk toplantıda faiz oranlarını yüzde 20'nin altına düşürmesi ve 2019'a olumlu bir başlangıç yapması gerekiyor. Faizlerdeki düşüş eğilimi hala devam ediyor. Faizlerdeki düşüşle beraber 2019'da konut satışları artacak ve sektöre yeniden hareket gelecektir." diye açıklama yaptı. 


Geri Dön