28 / 04 / 2024

İnşaat sektörünü 2024'te zor günler bekliyor!

İnşaat sektörünü 2024'te zor günler bekliyor!

Özel tüketimi azaltmaya yönelik atılan adımlar ve maliyet artışları inşaat sektörünü olumsuz yönde etkiledi. 2024 yılında da inşaat sektörünü zor günlerin beklendiği belirtildi.



Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Hamza Can, 2024 yılının zorlu bir yıl olacağını ve herkesin ayağını yorganına göre uzatarak iyi bir planlama yapılması konusunda uyardı. 

2024 ZOR BİR YIL OLACAK!

Flas Gazetesi'nde yer alan habere göre;  Ankara  Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, “Sıkı para politikaları, yükselen tüketici kredisi faiz oranları sebebiyle özel tüketim harcamalarının 2024 yılında yüzde 3,5 civarında artması planlanıyor.

Oysa bu artış oranı 2022 yılında yüzde 17,8 oranında gerçekleşmişti. Başta konut ve otomotiv satışlarındaki daralma tüm sektörlerde kendisini gösterecektir. Üzülerek ifade etmek gerekirse 2024 yılı zor bir yıl olacak.” diye konuştu.

İnşaat sektörünü 2024 te zor günler bekliyor!

KONUT FİYATLARI DÜŞMEZ!

Can, konut satışları Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 azalışla 1 milyon 87 bin 349 olarak gerçekleştiğini ve buna karşılık Eylül 2023 ayında inşaat maliyet endeksi yıllık yüzde 67,93, aylık yüzde 2,46 arttığını açıkladı.

İnşaat sektörde çok ciddi bir şekilde arz kaybı yaşandığına vugu yapan Can, çok sayıda müteahhit, inşaat firması sektörden çekilmek zorunda kaldığıını söyleyerek '' Şimdi herkes böyle bir durumda fiyatlarının düşmesini bekliyor. Bu mümkün değil. Çünkü maliyetler durmadı, artış devam ediyor.” ifadelerini kullandı.


KONUT FİYATLARI YÜZDE 10 CİVARINDA ARTAR!

Hamza Can, asgari ücretteki artışa değinerek ''Asgari ücretteki artış hepimizi sevindirmekle birlikte bu artış da maliyetleri olumsuz etkileyecektir. Asgari ücretteki artışın konut fiyatlarında yüzde 10 civarında bir artışa sebep olacağını tahmin ediyoruz.''ifadelerini kullandı.

İnşaat firmalarının ayakta kalabilmesi için iyi bir planlama yapılması gerektiğine vurgu yapan Hamza Can, “Ayağımızı yorganımıza göre uzatmamız gerekiyor. Aksi takdirde ciddi olumsuzluklarla karşı karşıya kalabiliriz. Fakat şu durumun altını özellikle çizmek istiyorum; inşaat maliyetlerindeki kontrolsüz artışların denetim altına alınması gerekiyor.'' dedi.

Dünyaca ünlü analistler açıkladı: Konut satışları yaz aylarında tavan yapıyor!

İMSİAD Başkanı Demir: İnşaat sektörü yapay zeka çağına ayak uydurmalı!


 


Geri Dön