22 / 11 / 2024
fuzul

2005 yılında 3. Boğaz Köprüsü teklifine onay!

2005 yılında 3. Boğaz Köprüsü teklifine onay!

2005 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyeleri, İstanbul'da yapılması planlanan, güzergahını dahi bilmedikleri 3. Boğaz Köprüsü teklifine 'evet' oyu vermiş. Bu onay büyük tepkilere de yol açmış.




2005 yılında 3. Boğaz Köprüsü teklifine onay!


Oylama skandalı


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi üyeleri, 3. Boğaz Köprüsü görüşmesinde projeyi görmeden ve güzergahı bilmeden 'evet' oyu vermiş.


MEHMET DEMİRKAYA



    İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin güzergahını dahi bilmedikleri 3. Boğaz köprüsü teklifine onay vermeleri büyük tepkilere yol açtı. Meclisin CHP Grup Sözcüsü Can Özyedierler, ''Belediye Meclisi'nin böyle hayati kararları noter gibi onaylaması kaygı verici" dedi. AKP'liler ise bir çok kararın grup toplantısında alındığını belirterek, "Mecliste muhalefetle birlikte gibi görünmek istemiyoruz'' diyerek kendilerini savundular. 

    

Başkan yine İdris Güllüce

    

    İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, Meclis 1. Başkan Vekili İdris Güllüce'nin başkanlığında geçen cuma günü yaptığı toplantıda projenin, 1/5000 ölçekli planlara işlenmesi teklifi, CHP'lilerin eleştirileri dışında bir tartışma olmadan meclisten geçti. 

    CHP Grup Başkan Vekili Kemal Akar, İmar ve Bayındırlık Komisyonu'ndan gelen tek sayfalık raporun yeterli olmadığını, dosyanın tamamlandıktan sonra meclise getirilmesini önerdi. Meclis Başkanı İdris Güllüce, CHP'lilerden gelen bu teklifi oylamaya sundu. 347 üyeli belediye meclisinde 230 üyesi bulunan AKP'lilerin karşı çıkmalarıyla öneri reddedildi. Bunun üzerine Güllüce komisyondan gelen raporu oylamaya sundu. CHP'lilerin hayır oyu verdiği rapor da yine AKP'lilerin oylarıyla kabul edildi.

    Tek sayfalık raporda ne istendiği, neyin teklif edildiği, plan değişikliği teklifinin ne olduğu da net bir şekilde anlaşılamadı. 


CHP'lilerin tepkisi


    CHP'li Özyedierler, ''Aynı gün durumu medyaya neden taşımadınız?'' sorusuna yanıt vermedi. Ancak meclisin noter gibi çalıştığını vurgulayarak, şöyle konuştu: 

    ''İstanbul ulaşımına bu projeler köklü çözüm getirmez. Ancak bundan daha da önemli ve kaygı verici olan, böylesi bir yatırımın, İstanbul'a ve İstanbullulara neler getireceğinin hesabını yaparak karar vermek zorunda olan Belediye Meclisi'nin yeterince bilgi sahibi olmadan, başka kurumlar tarafından hazırlanmış projeleri bir noter gibi onaylamak zorunda kalmasıdır. Teklifin komisyondaki dosyasında dahi yeterli bilgi yok. Arkadaşlarımız ilgili müdürlüklerden bilgi topluyor. 3. köprünün güzergahını bilmeden, söz konusu köprü yapım aşamasına gelirse hangi semtleri ortadan kaldıracağı bilinmeden, tüm kurum görüşleri olumsuz iken, tek sayfalık bir yazı ile plan değişikliğini uygun bulan bir meclis öncelikle kendi saygınlığına gölge düşürür ve Meclis noter gibi görülmeye başlar. AB uyum sürecini yaşadığımız bu günlerde demokrasinin en temel kurumlarından biri olan yerel meclislerin, kente ilişkin kararları tartışan ve karar veren noktadan, sadece onaylayan noktaya çekilmesi bir paradoks olduğu kadar endişe vericidir aynı zamanda.'' 


AKP'li üye: Noter değiliz


AKP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Zeki Yeşildağ ise noter iddiasına karşı çıkarak, "Pek çok dosyayı biz daha meclise gelmeden grup toplantısında geri çektik" dedi. Yeşildağ şöyle devam etti: ''Dosyalarla ilgili grup toplantısında da değerlendirme yapıyoruz. Olması gereken tabii ki bu görüşmelerin mecliste yapılması. Ancak, o zaman muhalefetle aynı konuma düşüyoruz. Karşı taraf da bunu kendine malzeme yapmaya çalışıyor. İşte bakın bizim muhalefetimiz sonucu bu dosya meclisten geçmedi şeklinde. Bu duruma düşmemek için pek çok dosyayı, daha meclise gönderilmeden geri çektik.''  


Milliyet 20 Ekim 2005



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön