22 / 11 / 2024
fuzul

2006 yılında Büyük Tarabya Oteli Bayraktarlar Grubu'nun!

2006 yılında Büyük Tarabya Oteli Bayraktarlar Grubu'nun!

2006 yılında satışı Özelleştirme İdaresi tarafından gerçekleştirilen, mülkiyeti Emekli Sandığı'na ait olan Büyük Tarabya Oteli'nin yeni sahibi 145 milyon 250 bin dolarla Bayraktarlar Grubu olmuş.




2006 yılında Büyük Tarabya Oteli Bayraktarlar Grubu nun!


Büyük Tarabya Oteli Kayserili Bayraktar'ın


Ataköy Turizm Merkezi'nin müteahhidi olarak tanınan Kayserili Bayraktar ailesi, 145 milyon 250 bin dolar teklif ederek Büyük Tarabya Oteli'nin yeni sahibi oldu


    Emekli Sandığı'na ait Büyük Tarabya Oteli'nin ihalesinde en yüksek teklifi veren Bayraktarlar Holding, otelin yeni sahibi oldu. Otomotiv yan sanayi ve turizm sektörlerindeki yatırımlarıyla tanınan Bayraktarlar Holding, ihalenin pazarlık aşamasında 145 milyon 250 bin dolara kadar çıkarak Tarabya Oteli'nin ihalesini aldı.


Zorlu yarış


    Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Osman İlter'in başkanlığında gerçekleştirilen ihalede tekliflerin açılmasından sonra elemeli turlara geçildi. Dokuz turun sonunda Bayraktarlar ve Eren Talu onuncu tura kaldı. Bu turda Bayraktarlar Holding 145 milyon 250 bin dolara çıkınca Eren Talu Mimarlık temsilcisi ihaleden çekildiğini açıkladı.

    İhale komisyonu başkanı Osman İlter, Bayraktarlar Holding'ten fiyatı 146 milyon dolar yapmasını istedi. Ancak Bayraktarlar sadece 50 bin dolarlık bir artırım yaptı.Osman İlter, Rekabet Kurumu ve Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) onayından sonra ihalenin hukuki olarak sonuçlanacağını ve devir işlemine geçileceğini söyledi.

    Bayraktarlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Bayraktar, Milliyet'e yaptığı açıklamada, henüz oteli nasıl kullanacaklarına karar vermediklerini söyledi. Otelin mevcut yapısını bozmayacaklarını, 25-30 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını belirten Bayraktar, şunları söyledi:

    ''Oteli ihya mı ederiz, başka birşeyler mi yaparız şimdilik bilmiyoruz. Herhalde otel ağırlıklı olacak. Depreme karşı güçlendirme yapıldığını biliyoruz. Elimizde hazır bir proje yok. Düşüneceğiz, taşınacağız, hangisi uygun gelirse onu hayata geçireceğiz.'' 


'Ortaklığa açığız'


    İzzet Bayraktar, ortaklık ya da işletmeci konusunu da en ince ayrıntısına kadar düşünüp, kendilerine gelebilecek teklifleri değerlendireceklerini ya da oteli kendilerinin de işletebileceğini sözlerine ekledi.  


Büyük aşklara sahne oldu!


    Büyük Tarabya Oteli, hizmete açıldığı 1964 yılından kapandığı tarihe kadar cemiyet hayatının cazibe merkezi oldu. Merkeze uzak olmasına karşın eşsiz Boğaz manzarasıyla, ünlü ünsüz birçok aşka sahne olan otel, Yeşilçam filmlerinin de vazgeçilmez film setiydi. 

    1954'te yanan Tokatlıyan Oteli'nin yerine inşa edilen 261 odalı Büyük Tarabya, 1964'te hizmete açıldı. Türkiye'nin Hilton ve Divan'dan sonra üçüncü 5 yıldızlı oteli olan Büyük Tarabya, yılın her mevsiminde talep görüyordu. 


Yeşilçam filmlerinin doğal seti


    Yeşilçam filmlerinin doğal platosu oarak kullanılan otel, özellikle, başrollerinde Ekrem Bora ve Türkan Şoray'ın oynadığı 'Kadın Severse' adlı filmle hafızalarda yer etti. Otel, Türkan Şoray ile Rüçhan Adlı'nın tanıştığı yer olarak da biliniyor. 


Boğaz manzaralı odalar


    Büyük Tarabya Oteli, faaliyeti sona erdirildiği güne kadar 261 odada 538 yatakla hizmet verdi. Ayrıca 3 bin kişiye yemek çıkarabilecek kapasitede mutfağa sahipti. 

    1985'te özelleştirme kararı verilen otelin satışı 1995'e kadar sürüncemede kaldı. Hizmet kalitesi düşen otel, zarar etmeye başladı ve 2002'de tadilata alınmak üzere kapatıldı. İşletmesi 2002'de Millenium Grubu'na devredildi ve eşyaları müzayedeyle satıldı. Emekli Sandığı'nın ödenek ayıramaması nedeniyle bir daha da açılamadı. 


Mey İçki'nin ortakları birbirleriyle yarıştı


    Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan Büyük Tarabya Oteli'nin ihalesi kıyasıya bir rekabete sahne oldu. Tarabya Oteli için, Sakıp Sabancı'nın eşi Türkan Sabancı ve kızları Dilek ile Sevil Sabancı'nın yeni kurdukları TDSS Gayrimenkul şirketinin yanı sıra Tekel'in içki bölümünü alan Mey İçki'nin ortakları Nurol, Limak ve Özaltın şirketlerinin ayrı ayrı teklif sunması dikkat çekti.


(2006 yılında 1 dolar 1.33 liraya, Reşat Altın ise 156 liraya satılıyormuş.)


Milliyet 6 Nisan 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön