03 / 05 / 2024

2006 yılında Karaköy Cami yeniden inşa edilecek!

2006 yılında Karaköy Cami yeniden inşa edilecek!

1958 yılında meydan genişletmesi neden gösterilerek yıktırılan Karaköy Merzifonlu Kara Mustafa Paşa Cami, Galegenova projesiyle Türk ve İtalyan mimarlar tarafından Karaköy Meydanı'nda yeniden hayat bulacakmış.



2006 yılında Karaköy Cami yeniden inşa edilecek!


Karaköy Camisi yarım asır sonra hayata dönüyor


1958 yılında yıktırılan ve akıbeti tartışma konusu olduğu için ''Faili meçhul cami' olarak bilinen Karaköy Camisi yeniden inşa ediliyor


Güngör KARAKUŞ/MERKEZ


    Dönemin başbakanı Adnan Menderes tarafından 1958 yılında yol genişletme çalışması neden gösterilerek yıktırılan ve parçaları teknelerle cami yapımında kullanılmak üzere götürüldüğü Kınalıada'da denize gömülen Karaköy Camisi yeniden inşa ediliyor. 

    Akıbeti tartışma konusu olduğu için 'Faili meçhul cami' olarak anılan Karaköy Camisi, Galagenova projesiyle Türk ve İtalyan mimarlar tarafından Karaköy Meydanı'ndaki boş kalan arazisinde yeniden hayat bulacak.


BİR YOK OLUŞ HİKAYESİ


    Karaköy Camisi'nin yok olma hikayesinin en canlı şahidi ise 6 ay önce 92 yaşında hayatını kaybeden Nazif İlter'di. İlter, 25 yıl muhtarlığını yaptığı Kınalıada'ya modern bir cami kazandırmak istemişti. Karaköy Meydanı'nda bulunan caminin yerinden söküldüğünü öğrenen İlter, Vakıflar Müdürlüğü'ne başvurarak, cami parçalarını alıp, Kınalıada'da kurma talebinde bulundu. Vakıflar Müdürlüğü Nazif İlter'den gelen bu teklifi kabul etti. 


İKİ PARÇA KINALIADA'DA

 

    İlter, sökülen cami parçalarını kiraladığı tekneye yükleyerek, Kınalıada'da rıhtıma indirdi. Ancak, ertesi gün rıhtıma inen Nazif İlter cami taşlarının, Marmara Denizi'nin dibini boyladığını gördü. Geriye elinde kalan 4-5 parçayı yapılan camide kullandı. Karaköy Camisi'nden geriye kalan iki parça, şimdi Kınalıada'daki cami avlusunun bahçesinde bulunuyor.


Sabah 22 Haziran 2006



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön