28 / 04 / 2024

2010'da 87 projede, 22 bine yakın konut teslim edildi

2010'da 87 projede, 22 bine yakın konut teslim edildi

Her yıl onlarca yeni projenin satışa çıktığı İstanbul'da teslimler de aynı hızla devam ediyor. 2010'da 87 projede, 22 bine yakın konut sahibine teslim edildi



Her yıl onlarca yeni projenin satışa çıktığı İstanbul'da teslimler de aynı hızla devam ediyor. 2010'da 87 projede, 22 bine yakın konut, sahibine teslim edildi. Maketten ev alanlar, hayal ettiği sitelerde yaşamaya başladı. 105 bin 316 kişi yeni evine yerleşti

Bir projeye topraktan girenlerin kendilerini en iyi hissettikleri gün, görmeden satın aldıkları konutlarının anahtarının teslim edildiği gün oluyor. Ü®ster yatırım için olsun, ister yaşamak için, maketten ev alanlar bir hayale para koyuyorlar; onun peşinden gidiyorlar. Kataloglarında, satış ofıslerindeki maketlerde gördükleri projelerin ete kemiğe büründüğü teslim zamanı bu yüzden kutlamalara sahne oluyor.Türkiye'de, özellikle de İstanbul'da sat-yap konut sektörü, son 6 yılda çok büyük aşama kaydetti. Sözünü ettiğimiz sahneler de her yıl artan bir kalabalıkla sıkça yaşanmaya başladı.

İşte, Epos Gayrimenkul Danışmanlık da bu sayımızda 2010'da teslim edilen projeleri derledi. Araştırmaya göre, geride bıraktığımız yıl, İstanbul'da tam 87 projede konutların teslimi yapıldı.

87 projenin 45'i Avrupa yakasında yer alırken, 42'sinin de Anadolu yakasında bulunduğu gördüldü. Avrupa yakasında toplam 12 bin 798 konut teslim edilirken, Anadolu yakasında bu rakam 9 bin 143 olarak belirlendi. Yani, 2010'da markalı konut sektörü 21 bin 941 konutu tamamlayarak sahiplerine devretmiş oldu. Türkiye'de ortalama hane halkı sayısının 4.80 kişi olduğu göz önünde bulundurulursa, 105 bin 316 kişinin yeni evine yerliştiği düşünülebilir.

Bu rakam, önceki dönemlere göre bir miktar az. Bunun en önemli nedeni de 2008'de yaşanan küresel kriz. Bir konut projesi, sosyal donatı alanları ve özelliklerine göre, aşağı yukarı 2 yıllık bir zaman diliminde tamamlanıyor. 2008'in son dönemlerinde başlayan kriz nedeniyle, önceki yıllara kıyasla daha az proje satışa çıkmıştı. Dolayısıyla, 2009'da 110 projede toplam 32 bin konut teslim edilmişken, 2010 yılma ilişkin rakamlarda gerileme görüldü.

KİRACI OLUNABİLİR
Projelerin tesümi ev sahiplerini sevindirirken, yatırım için konut alanlar, ikinci el satış veya kiralama operasyonlarmı başlatıyor. Bunun anlamı, beğendiği projede satışlar tamamlandığı için muradına eremeyen tüketicinin, ikinci el piyasasında siteye dahil olabileceği. Böyle olduğunda fiyatlar maketten satışa göre artmış oluyor, öte yandan, evini kiralamak isteyenler de bulunabileceği için siteye kiracı olarak girmek de mümkün oluyor.

şžişli'nin yeni projeleri 2010 yılında kapılarını açtı

2010'un en dikkat çekici teslimleri arasına, Avrupa yakasının merkezi lokasyonu şžişli'deki projeler girdi. Anthill ve Trump Towers projeleri 2010'da tamamlandı. Antill Residence, teslimi tamamlanan, içinde yaşam başlayan, Türkiye'nin en yüksek kulesi oldu. 800 dairelik projenin yüksekliği tam 210 metre. 54 katlı bu ikiz kulelerin yapımı 2.5 yıl önce başlamıştı.

2010'da teslimlerin en yoğun gerçekleştiği bölgeler ise Beylikdüzü ve Kurtköy-Pendik oldu. Beylikdüzü'nde 7, Kurtköy-Pendik'te tam 10 proje tamamlandı ve konutların anahtarları sahiplerine teslim edildi. Kurtköy'ün biten projeleri arasında, bölgenin en önemli oyuncusu olan Dumankaya inşaat'ın da projeleri yer aldı. Dumankaya inşaat, 149 konutluk Dumankaya Minimal'i 2010'un son aylarında tamamladı.

Beylikdüzü'nde de Beyaz City Residence, tamamlanan en büyük projelerden oldu. Beyaz İnşaat'ın projesi, 320 konuttan meydana geliyor.

Halkalı Atakent'teki Avrupa Konutları Atakent 2 de rekor bir sürede tamamlanarak 2010'da teslim edilen projelerden.'Bin 108 konutluk Avrupa Konutları Atakent 2'nin sakinleri, yaz aylarından beri projede yaşamı başlattı.

Yaşamın oturması 1-2 yıl alıyor

Projeler teslim edilir edilmez, tabii her şey dört dörtlük olmuyor. Kimi zaman evin içinde, kimi zaman da sitenin genel işleyişinde bazı sorunlar çıkabiliyor. Önemli olan, projeyi hayata geçiren yatırımcının sorunlarla ne şekilde ilgilendiği ve çözüm bulup bulamadığı. Neticede, sözleşmede yazan ve hak edildiği belirtilen her türlü şart, hayata geçen projede vücut bulmak zorunda. İçinde binlerce, kimi zaman onbinlerce kişinin barındığı yeni bir yaşam alanı kurulurken çıkabilecek pürüzlerin bertaraf edilmesi ve sitenin tüm fonksiyonlarının tamamen oturması için 1-2 yıllık bir zaman gerekiyor.
Habertürk Emlak


Geri Dön