27 / 04 / 2024

2013'ün ikinci çeyreğinde 295 bin 10 adet konut satıldı!

2013'ün ikinci çeyreğinde 295 bin 10 adet konut satıldı!

Türkiye İstatistik Kurumu ’nun (TÜİK) verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde 295 bin 10 adet konut satıldı. Bu satışların 129 bin 818’i ipotekli olurken, 165 bin 192’sini diğer satışlar oluşturdu...



Türkiye İstatistik Kurumu ’nun (TÜİK) verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde 295 bin 10 adet konut satıldı. Bu satışların 129 bin 818’i ipotekli olurken, 165 bin 192’sini diğer satışlar oluşturdu, ipotekli satış, borçlanarak satın alınan konutun kredi teminatını oluşturmak için yine aynı konutun teminat olarak gösterildiği satışları ifade ediyor. Buna göre ikinci çeyrekteki konut satışlarının yüzde 44’ü bu şekilde gerçekleşmiş görünüyor.



İlk çeyrekte satılan konut sayısı 273 bin 826 olmuştu. Bu satışların da yüzde 42,2'si ipotekli olarak gerçekleşmişti. TÜİK’in verileri, yılın ilk yarısında satılan konut sayısının ise 568 bin 836 olduğunu gösteriyor. Tabloda bu sayının geçen yılın tamamındaki konut satışlarına epey yakın olduğunu görüyorsunuz. Bu, ilk bakışta konut satışlarında bir patlama olduğu izlenimini verebilir. Fakat maalesef iki sayı karşılaştırılabilir değil. TÜİK’in tapu kayıtlarına dayanan verileri, geçen yıla kadar sadece il merkezleriyle merkez ilçeleri kapsıyordu. Bu yıldan itibaren ise bu veriler tüm yerleşim yerlerini kapsamaya başladı. Bu kapsam değişikliği nedeniyle bu yılki verileri geçmiş yıllarla karşılaştırma olanağı ortadan kalktı.



TÜİK’in yayınladığı eski veriler, konut talebini ölçme konusunda pek bir işe yaramıyordu. Yeni veriler bu açıdan daha işlevsel gibi görünüyor. Fakat bu verileri bu amaçla kullanmak için de birkaç yıl beklemek zorundayız. Yeni veri setinin yeterince genişleyip geçmiş yıllarla karşılaştırma imkanı vermesi ancak bu sürenin sonunda mümkün olacak.



Konut inşaatı 2013'e yükselişle girdi


2013’ün ilk çeyreğinde 157 bin 801 konutun

inşaatına başlandı. Bu sayı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,3’lük artışa karşılık

geliyor. 2012’nin ilk çeyrek döneminde 144 bin 413 konut için inşaat ruhsatı alınmıştı.


Konut inşaatının 2013 yılına yükselişle başlaması, bu dönemde talepte de bir yükseliş olduğunu düşündürüyor. Çünkü inşaat şirketleri konut talebinin yükseldiği dönemlerde yeni projelere girişiyor ve bu da alman ruhsat sayısını artırıyor. Kredi faizlerindeki düşüşün, geçen yılın sonlarında hızlanması da bu yılın başlarında konut talebinde bir yükselişin başlamış olabileceğini destekliyor.

Bu süreç muhtemelen yılın ikinci çeyreğinde de inşaat ruhsatı alman konut sayısında artış görmemizi sağlayacak. Ancak konut kredisi faizlerinin temmuz ayında yeniden yükselişe geçmesi nedeniyle yılm ikinci yarsında durum değişebilir.


İlk çeyrekte inşaatı tamamlanıp iskana açılan konut sayısı ise 148 bin 822 olarak gerçekleşti. 2012’nin aynı döneminde 115 bin 761 konut için iskan izni alınmıştı. Buna göre iskana açılan konut sayısında yüzde 28,6 gibi yüksek oranlı bir artış var. İskana açılan konut sayısı talepten çok inşaatı süren konut sayısıyla bağlantılı. Çünkü talep artınca inşaatına başlanan konutları hemen tamamlayıp piyasaya sürmek mümkün olmuyor. Bu, belli bir süre gerektiriyor. Geçen yılın ilk yansında inşaatına başlanan konut sayısında yaşanan artış bu yıl iskan izinlerine yansımaya başlamış gibi görünüyor. İlk çeyrekte konut talebinde yaşanan artış da inşaatları hızlandırıp bu yükselişi etkilemiş olabilir.



CAPİTAL MORTGAGE


Geri Dön